Chiro Emerenciana en andere deelnemers bij aanvang mars Foto: Extra Bonaire

Chiro Emerenciana en andere deelnemers bij aanvang mars Foto: Extra Bonaire

KRALENDIJK – De passieve tocht begon zondagmorgen vroeg bij de slavenhuisjes dicht bij de zoutpannen op Bonaire. De gehele dag en nacht liepen ruim vijftien Bonairianen onder leiding van James Finies door verschillende wijken. Doel van de lange tocht is tweeledig: aandacht vragen voor de strijd om ‘Bonaire terug te krijgen’ en om een staatkundige referendum te eisen.

Pas maandagochtend, op 10 november, eindigt de protestmars in Rincon bij het huis van twee afstammeling van de slaaf Martis di Katalina Janga. De mars is ter ere van deze slaaf. Op deze dag, precies 180 jaar geleden, kwam een groep slaven op Bonaire onder leiding Martis di Katalina Janga in opstand tegen onrecht en misbruik van de slavenopzichters van de plantage Fontein. De slaven bleven ongeveer een week in opstand.

Foto: Extra Bonaire

Foto: Extra Bonaire

Strijd
Gekleed in t-shirts met verschillende leuzen en met bordjes en pamfletten in de hand, luisterden de deelnemers naar een gebed en het volkslied van Bonaire voor aanvang van de mars. De 91-jarige Chiro Emerenciana stak de betogers een hart onder de riem bij de start van de tocht. “Het is geen makkelijke strijd zonder opoffering. Laat dit je niet bang maken. Blijf strijden en volg jullie leider James Finies. Het is een rechtvaardige strijd en niemand kan die kapot maken.”

James Finies van de stichting Nos Ke Boneiru Bèk (We willen Bonaire terug) en de overige deelnemers eisen dat de Bonairianen zich zouden moeten kunnen uitspreken in een referendum. De gewenste volksraadpleging is met een motie van de eilandsraad  van begin oktober nu definitief van de baan vóór de lokale verkiezingen van 18 maart. De Bonairiaanse overheid krijgt maandag weer een petitie van Nos Ke Bonairu Bèk voor een referendum.

Door Belkis Osepa