Een wandelaar staat verloren voor de universiteit, naar de overstroming te kijken. Foto Today / Hilbert Haar

Een wandelaar staat verloren voor de universiteit, naar de overstroming te kijken.  Foto Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Hevige regenval heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag voor veel problemen gezorgd in Sint Maarten. Om half zes zaterdagmorgen stuurde het Rampen Management Team een eerste waarschuwing uit.

Ruim drie uur later kondigde Minister President Sarah Wescot-Williams de sluiting van alle wegen en bedrijven aan. Het eiland verdronk onder meer dan 23 centimeter neerslag.


Vanaf twaalf uur ‘s middags werd alleen nog noodzakelijk verkeer toegestaan, maar toen de sluiting formeel van kracht werd waren de wegen rondom Philipsburg verstopt met gefrustreerde automobilisten die geen kant opkonden.

Aardverschuivingen

De wegensluiting was bedoeld om de rampenbestrijding ruim baan te geven voor opruimwerkzaamheden. Kleine aardverschuivingen blokkeerden sommige wegen gedeeltelijk; op andere plaatsen was het asfalt bezaaid met brokken rots.
De Great Salt Pond nabij het centrum van Philipsurg trad buiten haar oevers, waardoor het verkeer nabij de universiteit in een waar waterballet ontaardde.

Vliegveld

Het rampen-radiostation Laser 101 voorzag luisteraars van actuele storm-informatie. Presentator Glen Carty werd overstroomd met telefoontjes. Bellers bleken bezorgd over de mogelijkheid om mensen van en naar het vliegveld te brengen.
Princes Juliana International Airport bleef echter gewoon open; de politie liet automobilisten naar deze bestemming door. Toerbussen en taxis die passagiers van en naar het vliegveld vervoerden kregen vrij baan.

Franse kant

Aan de Franse kant van het eiland bleven bedrijven open, hoewel de Route Nationale 7 in Grand Case door de hevige regenval volledig was geblokkeerd. Automobilisten die toch probeerden door de watermassa heen te komen, kwamen vast te zitten. De gemeentelijke politie sloot de weg later op de morgen af voor alle verkeer.

Door Hilbert Haar