Minister Plasterk in gesprek met Ronald van Raak (SP) - foto: Jamila Baaziz

Minister Plasterk in gesprek met Ronald van Raak (SP) – archieffoto: Jamila Baaziz

DEN HAAG – Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties verwacht geen nieuwe escalatie met Aruba over de financiën van het land.

“Ik hoop op een spoedig vastgestelde begroting voor 2014 en 2015. Ik verwacht geen nieuwe escalatie, maar ik had deze zomer ook geen hongerstaking verwacht”, aldus de minister vandaag tijdens een debat over financieel toezicht.

Tijdens het debat – dat eigenlijk alleen over Aruba gaat krijgt minister Plasterk lof over de aanwijzing die de Rijksministerraad deze zomer aan Aruba gaf vanwege de begrotingsproblemen en de snel oplopende staatsschuld.

Alleen Wassila Hachchi van D66 vraagt zich af of ingrijpen op deze wijze nodig was. Zij vindt dat de manier waarop dit gegaan is onnodige druk heeft gezet op de relaties in het Koninkrijk: “Je moet hard ingrijpen op de inhoud, maar niet op de relaties”, aldus Hachchi. Ze is daarom ook bezig om de Raad van State om voorlichting te vragen over de rechtmatigheid van de aanwijzing. “Daarover mag geen enkele twijfel bestaan.”

Rekening
Voor VVD en SP speelt een andere zorg. Zij zijn nog steeds bang dat Nederland uiteindelijk de rekening moet betalen als Aruba zelf de schulden niet meer kan aflossen. Voor zowel André Bosman als Ronald van Raak een kans om hun gezamenlijke initiatiefnota om het Koninkrijk om te vormen tot een Gemenebest weer van stal te halen. In hun voorstel is Nederland niet meer financieel verantwoordelijk voor de andere Koninkrijkslanden.

Het bevreemdt Bosman verder dat Aruba recentelijk van Curaçao geld geleend heeft, terwijl beide landen kampen met een groeiende staatsschuld. “Kan dat zomaar?”, vraagt hij zich af. Het antwoord op die vraag is ‘ja’ volgens Plasterk: “Dat is een binnenlandse lening.”

PvdA’er Roelof van Laar hoopt vooral dat er met het Nederlandse ingrijpen op Aruba een eind komt aan ‘het uitleveren van het financieel beheer aan de belangen van een paar mensen die daar de afdeling vormen.” Hij herinnert partijgenoot Plasterk er ook nog even aan snel zijn belofte na te komen om werk te maken van een geschillenregeling, die conflicten tussen de landen in de toekomst moet oplossen.

door Jamila Baaziz