foto: Ariën Rasmijn

foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Niet eens premier Mike Eman is op de hoogte van wie de mogelijk koper is die zich heeft aangediend om de raffinaderij in San Nicolas over te nemen. De raffinaderij is al twee jaar niet operationeel.

Dat verklaarde de premier vanochtend. Eman bevestigt dat de regering door een lokale advocaat is benaderd die namens een geïnteresseerde partij wil onderhandelen. Eman zegt deze en andere gegadigden – op dit moment zijn het er twee of drie – te hebben verwezen naar Valero, eigenaar van de raffinaderij.

Reden hiervoor is niet alleen omdat de oliemaatschappij uit San Antonio, Texas eigenaar is van het complex maar dat zij ook een beter zicht heeft over wie nou wel of niet een geschikte partij is voor overname.

Manifest
Afgelopen donderdag diende de aan de oppositie gelieerde actiegroep Grupo 7 een manifest in bij de regering. De groep eiste dat binnen 48 uur een verklaring kwam of de overheid wel of niet voor heropening van de raffinaderij is. Volgens groepslid Michael Williams zou de secretaris van de ministerraad bij ontvangst van het manifest hebben gezegd dat de overheid voor heropening is.

Zowel Grupo 7 als advocaat Gabri de Hoogd, die de geïnteresseerde partij vertegenwoordigt, willen geen naam geven van de mogelijke koper. Williams zegt dat het een Europese oliemaatschappij is die beschikt over eigen brandstof. De Hoogd zegt dat zijn cliënt nu nog anoniem wil blijven in verband met mogelijke onderhandelingen met Valero. Probleem is volgens De Hoogd dat de Arubaanse regering niet thuis geeft. Hij overweegt daarom zelf naar San Antonio te gaan om namens zijn cliënt een bod te doen.

Door: Ariën Rasmijn