Maria is clean en op weg naar Nederland - foto: Dick Drayer

Maria is clean en op weg naar Nederland – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Maria heeft nog nooit met een lege maag op straat gelopen. In de twaalf jaar dat ze over straat zwerft, op zoek naar een inkomen om haar drugs te betalen, stopt er altijd wel iemand wat eten toe. “Maar dat is niet wat ik nodig had, besef ik nu.”

Maria heeft in de kerk van de Zevende Dag Adventisten in Emmastad Jezus gevonden én de noodzakelijke steun om haar leven weer op de rails te krijgen.

Een reportage door Dick Drayer

Selma Huisden heeft veel geduld gehad met Maria. “De kerk geeft niet alleen eten tijdens onze wekelijkse voedselhulp aan de daklozen en drugsgebruikers van Otrobanda, we geven ze ook geestelijke ondersteuning. Als ze er open voor staan. En Maria stond er open voor.” Selma benadrukt dat Maria zelf de beslissing heeft genomen om een punt te zetten achter haar drugsgebruik en het leven dat daarbij hoort.

Daar leek het anderhalf jaar geleden niet op. Als Maria terugkijkt op die periode voelt ze geen schaamte, maar wel teleurstelling dat ze zoveel jaren van haar leven vergooid heeft. Ze kijkt liever vooruit: “Mijn kinderen studeren nu in Nederland. Ze hebben geen vader meer, dus daar ligt een taak voor mij.”

Tweede kans
Angst voor een terugval heeft ze niet. “Een tweede kans krijg ik niet meer. Ik zie veel mensen om me heen, die het niet redden. Je krijgt maar één kans. Als ik die belofte breek, dan ga ik een pact met de duivel aan, nee: dat nooit meer!”

Door Dick Drayer