Dr. Wil Nagelkerken signeert zijn boek 'Mediator'

Dr. Wil Nagelkerken signeert zijn boek ‘Mediator’

WILLEMSTAD – Op 14 juni 1884 vertrok de S.S. Mediator vanuit Liverpool naar het Caribisch gebied met aan boord bijna 1200 ton stukgoed. Het schip kwam op 30 juni aan in Barbados en loste daar 91 ton lading. Daarna vertrok het naar Trinidad, deed het de haven van La Guaira in Venezuela aan en reisde via Puerto Cabello, naar Curaçao.

Op 5 juli 1884 liep het stoomschip Mediator met aan boord 825 ton stukgoed de Sint Annabaai van Curaçao binnen en meerde af bij de ‘kleine knip’, wat nu kleine werf wordt genoemd. Dezelfde dag voer de S.S. Thuringia van de Duitse Hamburg Amerika lijn in de Sint Annabaai om twee uur ‘s middags een manoeuvre uit. Daarbij werd de Mediator aan stuurboord zo ernstig aangevaren, dat het schip vrijwel onmiddellijk zonk.

Dick Drayer sprak met dr. Wil Nagelkerken over de Mediator

Meer dan honderd jaar lag de Mediator onherkenbaar op de bodem van de Annabaai, op een diepte van ongeveer twintig meter. Pas in 1986 werd het wrak gelokaliseerd door Dr. Wil Nagelkerken (78), de bekende marine-archeoloog. Bijna dertig jaar later heeft hij met hulp van de Stichting Mariene Archeologie Curaçao (StiMCur) het archeologisch onderzoek naar het schip voltooid en opgeschreven in boekvorm: Mediator, 1st History, Voyages and Wrecking in Curaçao (1884).

Door Dick Drayer