Voorlopig blijft het welkom-bord bij de Nederlands-Franse grens op Sint Maarten staan. Foto Today / Hilbert Haar

Voorlopig blijft het welkom-bord bij de Nederlands-Franse grens op Sint Maarten staan. Foto Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG / DEN HAAG – Een bericht dat maandag op de website van de NOS verscheen over het Franse dreigement om het Verdrag van Concordia op te zeggen en grensbewaking en visa-verplichtingen in te voeren op Sint Maarten, heeft voor de nodige beroering gezorgd.

Volgens René Dosière, voorzitter van een Franse parlementscommissie verrijkt het Nederlands deel van het eiland zich ten koste van de Franse kant. De Nederlandse regering staat volgens de 73-jarige politicus onverschillig tegenover de economische malheur op het Franse deel. Franse ambtenaren wisselen hun euro salaris om in dollars. Volgens Dosière winnen ze daarmee 30 procent aan koopkracht en besteden ze dat geld niet aan de Franse kant.

Geen voorstel
Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag laat weten dat Dosière zijn zorgen al in juli naar voren heeft gebracht bij de behandeling van een rapport van een parlementaire commissie in het Franse parlement.

“Bij die behandeling werd het belang onderstreept de problematiek gezamenlijk te bespreken,” meldt de woordvoerder. Hij voegt hier aan toe dat dit in de praktijk ook al gebeurt. “Dit komt onder andere aan bod in een vierpartijen overleg tussen Frankrijk, het Koninkrijk der Nederlanden, Saint Martin en Sint Maarten. Het laatste vierpartijen overleg was in januari. Daar werd onder meer gesproken over militaire samenwerking, politie- en douanesamenwerking, verdragen, EU, onderwijs, gezondheid en sociale zaken. Een volgend overleg kan worden gepland als het nieuwe cabinet van Sint Maarten is geïnstalleerd.”

Door Hilbert Haar