Foto: Belkis Osepa

Foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Gezaghebber Edison Rijna vindt dat de heftige discussies op Bonaire over de ezelproblematiek het imago van het eiland aantast. Hij gaat een onafhankelijke commissie aanstellen om een oplossing te vinden voor het omstreden ezelbeleid.

Het ezelbeleid heeft maatschappelijke onrust veroorzaakt. Daarom heeft Rijna besloten de castratie van ezels tijdelijk stop te zetten. De stop is voor zes maanden totdat er een goede oplossing op tafel ligt.

Sinds november vorig jaar heeft de stichting Donkey’s Help beheerder van de ezelsopvang Donkey Sanctuary, een overeenkomst met de Bonariaanse overheid gesloten om ezels te vangen en te castreren. De ezels vormen een gevaar voor het verkeer en veroorzaken overlast.

Commissie
Speculaties en uitlatingen over het ezelbeleid in de media heeft Rijna doen besluiten in te grijpen. “Het is onacceptabel dat er bij een dergelijke publieke discussie individuen beledigd en zelfs bedreigd worden.”

Kort voor de beslissing van Rijna heeft het Openbaar Ministerie (OM) besloten zich niet te mengen in de discussie over de ezels, ondanks twee ingediende aangiften. De stichting Donkey’s Help en de Fundashon Bon Gobernashon deden aangifte bij het OM. Het OM stelt geen opsporingsonderzoek in.

Hoewel het OM aangeeft terughoudend te zijn, waarschuwt het OM dat er grenzen zijn aan uitlatingen. Het OM wijst iedereen op de eigen verantwoordelijkheid en doet een oproep voor een ‘ fatsoenlijke en zakelijke discussie’.

Door Belkis Osepa