François van der Hoeven van Stimacur op de 'Stormvogel'

François van der Hoeven van Stimacur op de ‘Stormvogel’

WILLEMSTAD – Een deel van de maritieme traditie van de eilanden ebt snel weg: de bouw van houten zeilschepen. In de tweede helft van de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw voeren een groot aantal van die schepen tussen Curaçao en Bonaire. Bonaire had een goede reputatie van schoenerbouw. Sommige van deze schoeners overleefden de Tweede Wereldoorlog en waren in de jaren zeventig nog steeds actief.

Een van de laatst overgebleven schoeners uit Bonaire is de ‘Stormvogel’. Francois van der Hoeven van de Stichting Mariene Archeologie Curaçao (Stimacur) vond deze voormalig zeilende vrachtboot op Curaçao. De Stormvogel is gemotoriseerd, met glasvezel bewerkt en ligt langzaam te vergaan in baai Macola in het Schottegat, naast de kade van de Kustwacht.

Een reportage door Dick Drayer

Aan de teloorgang van dit stukje maritieme geschiedenis komt nu een einde. Stimacur heeft samen met Boi Antoine op Bonaire de handen ineen geslagen om de boot uit het water te halen en te strippen van zijn moderne toevoegingen, zoals de dieselmotor en zijn kajuitopbouw. Daarna gaat het schip naar Bonaire om geheel gerestaureerd te worden.

 

Door Dick Drayer