UP-leider Theo Heyliger wordt belaagd door journalisten - foto: Today / Hilbert Haar

UP-leider Theo Heyliger wordt belaagd door journalisten – foto: Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – De protestmars van de beweging Burgers Verenigd voor Ware Democratie is zondagmiddag uitgelopen op een demonstratie van Theo Heyliger’s Verenigde Volkspartij (UP). Heyliger en zijn fractievoorzitter Franklin Meyers waren onder de deelnemers, maar alle andere politieke partijen bleven weg.

De mars trok tussen de 300 en 400 deelnemers. Het protest verliep zonder incidenten; de 20-minuten durende tocht voerde van de Pondfill naar het regeringsgebouw op Clem Labega Square. Sprekers uitte onder het standbeeld van Democratische Partij-oprichter Claude Wathey hun ongenoegen over de aanwijzing van de Rijksministerraad.

UP-leider Heyliger herhaalde zijn standpunt dat hij er nooit van heeft gedroomd om minister-president te worden en dat hij met 1.942 stemmen een stevige zetel heeft in het parlement.

Bada Bing
Edwin Gumbs, een van de oprichters van de beweging die het protest organiseerde, viel fel uit naar minister Ronald Plasterk. De minister zou vorig jaar geweigerd hebben de hand te schudden van parlementariër Patrick Illidge – hoofdverdachte in het Bada Bing omkoopschandaal – terwijl later een foto opdook van een lachende Plasterk in gezelschap van Bada Bing eigenaar Jaap van den Heuvel.

Gumbs eist nu een onderzoek naar Plasterk’s integriteit: “Ik wil weten hoeveel Van den Heuvel aan Plasterk heeft betaald voor die foto,” aldus Gumbs. Algemeen wordt echter aangenomen dat Van den Heuvel wel wist met wie hij op de foto ging maar Plasterk niet.

Door Hilbert Haar