Harald Linkels - foto: Belkis Osepa

Harald Linkels – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) verlaagt per 1 januari 2015 de rekenrente, waardoor het fonds meer geld moet reserveren voor de uitbetaling van pensioenen. De dekkingsgraad van het fonds komt dan onder de honderd procent uit.

Het PCN valt onder de toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en moet net als de Nederlandse fondsen voldoen aan strengere eisen, zegt bestuursvoorzitter Harald Linkels. Deze eisen hebben hun invloed op de dekkingsgraad van het fonds. Het PCN heeft net als andere fondsen last van de schommelingen op de financiële markten. Het fonds voert al een herstelplan uit om het dekkingstekort op te heffen en heeft nog twee jaar om het plan uit te voeren.

Belkis Osepa in gesprek met Harald Linkels

Buffer
Half oktober nam een ruime meerderheid van de Tweede Kamer een wet aan met strengere regels voor pensioenfondsen. Fondsen moeten hogere financiële buffers aanhouden. Door de strengere eisen stijgen de pensioenuitkeringen niet zo gemakkelijk. Linkels: “Op het moment dat je meer geld in kas moet houden, worden de pensioenen niet geïndexeerd. Het heeft impact op de pensioen die je kan uitbetalen.”

Nu krijgen ruim zevenhonderd gepensioneerden maandelijks hun pensioen van het PCN. Linkels hoopt dat het PCN in de toekomst de pensioenen niet moet verlagen, zoals wel is gebeurd bij een aantal pensioenfondsen in Nederland. “Ons herstelplan om boven de honderd procent dekkingsgraad te komen, lijkt te lukken. De pensioenen verlagen is een uiterste maatregel. We gaan daar in principe niet vanuit.”

Door Belkis Osepa