Antilliaanse kuifkolibrie - foto: STENAPA

Antilliaanse kuifkolibrie – foto: STENAPA

ORANJESTAD – Een wetenschapper van de Universiteit van Zuid-Wales heeft op St. Eustatius onderzoek verricht naar de kleinste vogel van het Koninkrijk: de Antilliaanse kuifkolibrie.

Deze zeer kleine vogel, die slechts acht tot negen centimeter lang is, komt op de Bovenwindse Antillen en op Puerto Rico voor.

Orthorhyncus cristatus
Bioloog Joseph Shepherdson onderzocht het territoriale gedrag van Orthorhyncus cristatus tijdens zijn drie maanden durende stage bij St. Eustatius Nationale Parken (STENAPA). Uit zijn onderzoek is gebleken dat de mannetjes op veel grotere schaal territoriaal gedrag vertonen (84 procent), dan zijn vrouwelijke soortgenoten (16 procent). Deze resultaten komen overeen met studies naar andere kolibriesoorten.

Het onderzoek is tamelijk uniek, omdat de kuifkolibrie tot nog toe weinig is bestudeerd. Op Statia is de vogel vooral aangetroffen in Oranjestad, in de botanische tuin en op Gilboa Hill in het noorden van het eiland.

Meer onderzoek
Stepherdson hoopt zijn onderzoek volgend jaar te publiceren. Het is een voorbereidende studie, waarvan hij hoopt dat het zal leiden tot meer onderzoek naar de kuifkolibrie.

Door John van Kerkhof