Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (links) en naast haar Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol tijdens hun bezoek aan de Organoponics Garden op Saba - foto: RCN

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (links) en naast haar Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol tijdens hun bezoek aan de Organoponics Garden op Saba – foto: RCN

ORANJESTAD – Voor het eerst brengen de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer samen een bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en haar collega in de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg begonnen hun bezoek zondag en maandag in Saba en St. Eustatius.

Broekers-Knol zegt onder de indruk te zijn van “de inzet en het enthousiasme waarmee de inwoners werken aan de toekomst van het eiland.” Van Miltenburg vindt Saba een prachtig eiland. “Het is bijzonder om te zien hoe zorgvuldig mensen om gaan met hun woning en de natuur”.

Op Saba zijn de Kamervoorzitters zondag ontvangen door gezaghebber Jonathan Johnson en Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella. Later op de avond was er een bijeenkomst met leden van de eilandsraad.

Op maandag brachten zij een bezoek aan de haven in Fort Bay, het sociale woningbouwproject Under the Hill en aan Saba Organoponics Garden. Voor hun vertrek spraken Broekers-Knol en Van Miltenburg ook nog met een groep ondernemers en sociale organisaties bij kinderdagopvang Buzzy Bees in Windwardside.

Eigen sfeer
De delegatie vetrok maandagmiddag naar St. Eustatius, waar zij op het F.D. Roosevelt Airport werden ontvangen door gezaghebber Gerald Berkel. “Je proeft gelijk de eigen sfeer van St. Eustatius”, vinden de Kamervoorzitters. De delegatie bezocht vervolgens Governor de Graaff School, waar zij een uitgebreide rondleiding kregen van de waarnemend schoolmanager en leden van het schoolbestuur. Later op de middag stonden gesprekken met de eilandsraad, ondernemers en maatschappelijke organisaties op het programma.

Door John van Kerkhof