Sarah Wescot-Williams

Sarah Wescot-Williams

PHILIPSBURG – De aanwijzing van de Rijksministerraad aan gouverneur Holiday om de regering onder leiding van Theo Heyliger niet te installeren en de beoogde ministers beter te screenen, was blijkbaar geen grote verrassing voor de politici van Sint Maarten. Er was ook niemand die vrijdag wilde reageren op die aanwijzing.

Demissionair minister president Sarah Wescot-Williams liet al op donderdag weten dat er “een beslissing” op de agenda van de Rijksministerraad stond, maar dat ze niet van plan was naar Nederland af te reizen om de vergadering bij te wonen. “Ik heb geen zin onderdeel te worden van een beslissing waarop ik geen invloed heb,” stelde ze in een email.

Onbereikbaar

Nadat de beslissing in Den Haag was gevallen, op vrijdag rond half elf plaatselijke tijd, bleek geen enkele vooraanstaande politicus bereikbaar voor een reactie. De telefoons van de leider van de Verenigde Volkspartij (UP) Theo Heyliger bleven rinkelen zonder gevolg. Ook oppositieleider William Marlin (Nationale Alliantie) nam de telefoon niet op.

Onbeantwoord

Verzoeken per email voor een reactie aan Marlin, Wescot-Williams en Frans Richardson (Verenigd Sint Maarten, USp) bleven eveneens onbeantwoord. Om 2 uur ‘s middags liet Heyliger’s public relations manager Mike Granger nog weten dat er “iets” zou komen binnen twee uur, maar anderhalf uur later kondigde Granger aan dat een reactie pas later kon verwacht worden. Het gebeurt wel vaker op St. Maarten dat, als er echt iets aan de hand is, politici onbereikbaar zijn tot de storm gaat liggen.

Gerommel

Er zijn andere politici die in de wandelgangen lieten weten het gerommel in de politiek meer dan zat te zijn. Dat Wescot-Williams, partijleider van de Democratische Partij (DP), haar afvallige nummer twee Cornelius de Weever is gevolgd naar een coalitie met de UP, betekent vrijwel zeker het einde van de DP.

Door Hilbert Haar