Advocaat Michiel Bijkerk  -foto: Belkis Osepa

Advocaat Michiel Bijkerk -foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het Gerechtelijke Hof van Justitie behandelt op 5 november het hoger beroep over de gelijktrekking van de pensioenuitkering op Bonaire, Sint Eustatius en Saba en de Nederlandse pensioenuitkering.

Advocaat Michiel Bijkerk hoopt dat het hoger beroep in het voordeel valt van ex-politicus Will Johnson van Saba, Statiaanse politicus Reginald Zaandam en journalist Aubrey Sealy op Bonaire. Zij hebben vorig jaar de zaak tegen de Nederlandse overheid aangespannen. De drie BES-gepensioneerden willen de pensioenuitkering van de Algemeen Ouderdomsverzekering (AOV) op Nederlands niveau ontvangen sinds de eilanden deel uitmaken van Nederland.

Belkis Osepa in gesprek met advocaat Michiel Bijkerk

Gelijkheid
Volgens Bijkerk heeft de rechter heel veel bochten gemaakt om hun eerste verzoek af te wijzen. “We hebben recht op een hogere AOV. De basisreden is de gelijkheid. Het staat vast dat de AOV die nu wordt uitbetaald ver onder het minimumbestaan ligt.”

In het dit jaar uitgebrachte rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) staat wat Bonairianen minimaal per maand nodig hebben om nét niet arm te leven. Het rapport zal tijdens de rechtszaak ter sprake komen. Het Nibud concludeerde dat Bonaire ver onder de armoedegrens leeft. Bijkerk: “We brengen het Nibudrapport in omdat het nu klaar is. Dit geldt ook voor een rapport van het College van de Mensenrechten van Nederland.”

Nibud concludeerde dat gepensioneerden die AOV ontvangen 2.5 keer minder AOV krijgen. Volgens Nibud moet een alleenstaande minimaal 1451 dollar per maand aan de AOV krijgen om net niet arm te leven. Voor 2014 is de volledige AOV 577 dollar.

Door Belkis Osepa