De leden van het nieuwe parlement legden de eed af bij Goeverneur Holiday. Foto Today . Leo Brown

De leden van het nieuwe parlement legden de eed af bij Goeverneur Holiday. Foto Today / Leo Brown

PHILIPSBURG – Gouverneur Eugène Holiday heeft vrijdagmorgen de vijftien leden van het nieuwe parlement van Sint Maarten ingezworen. Na de ceremonie verscheen de ploeg op de trappen van het kabinet voor een groepsfoto.

Op vrijdagmiddag kwam het parlement bijeen om een voorzitter en twee vicevoorzitters te kiezen. Sarah Wescot-Williams, in de laatste dagen van haar premierschap, werd verkozen tot voorzitter. Leona Marlin-Romeo (Verenigde Volkspartij) werd eerste vicevoorzitter. De man die de zaak in september aan het schuiven bracht, Cornelius de Weever, werd tweede vicevoorzitter.

Verschuivingen
In de samenstelling van het parlement zijn nog verschuivingen te verwachten omdat tenminste twee UP-leden zullen plaatsnemen in het kabinet. Theo Heyliger wordt minister-president en zijn rechterhand Maurice Lake blijft op Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur. Hierdoor treden de omstreden Maria Buncamper-Molanus, en Jules James toe tot het parlement.

Vraagteken
De definitieve samenstelling van het kabinet wordt verwacht op of voor 20 oktober. Martin Hassink blijft waarschijnlijk als minister van Financiën, en Dennis Richardson gaat bijtekenen als minister van Justitie. Claret Connor is de beoogde minister van Toerisme, Economische Zaken, Transport en Telecommunicatie, terwijl Peggy Ann Dros wordt genoemd als minister van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Arbeid.

De post op Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport blijft een vraagteken, al werd gisteren vanuit het niets op een lokale website de naam geponeerd van Rita Bourne-Gumbs – het hoofd van de Genevieve de Weever lagere school in Sucker Garden.

Door Hilbert Haar