Foto: Belkis Osepa

Foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – De stichting Bon Gobernashon (Goed Bestuur) heeft een klacht ingediend bij het Openbaar Ministerie (OM) tegen het uitroeien van de Bonairiaanse ezel. De stichting eist dat het Openbaar Lichaam, de ezelsopvang Donkey Sanctuary en haar directeur Marina Melis onmiddellijk stoppen met het project waarbij hengsten gevangen en gecastreerd worden.

Bon Gobernashon verzoekt het OM een strafrechtelijk onderzoek in te stellen en wetenschappelijk te zoeken naar een betere oplossing voor de ezels. Het bestuurscollege heeft afgelopen maand te kennen gegeven geen reden te zien om het project af te blazen of te wijzigen. Die mededeling kwam na een maandenlange discussie tussen voorstanders en tegenstanders van het project.

Zorgcontract
Het OLB heeft sinds vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst en een zorgcontract voor tien jaar met de stichting Donkeys Help betaald. De ezelsopvang Donkey Sanctuary vangt loslopende ezels op. Hengsten worden gecastreerd, geoormerkt en weer losgelaten in de natuur.

Secretaris Johan Giskus van Bon Gobernashon verklaarde in het radioprogramma Tra’ i Notisia dat het ezelsproject niet conform de internationale rechten van het dier is. “De ezels kunnen niet voor zichzelf opkomen, dat doen wij dan voor hun.” Giskus laakt het feit dat zelfs na einddatum van het contract ezels opgevangen en gecastreerd mogen worden.

Het ezelsproject is tot stand gekomen om het probleem van loslopende ezels tegen te gaan. Ze veroorzaken verkeersongelukken en lijden door een tekort aan water en voedsel.

Door Belkis Osepa