Vladimir Makarenko (links) en Taras Vakarchuk in dre rechtszaal - foto: The Daily Herald / Althea Merkman

Vladimir Makarenko (links) en Taras Vakarchuk in de rechtszaal – foto: The Daily Herald / Althea Merkman

ORANJESTAD – De twee Oekraïense zeelui, die sinds mei op St. Eustatius verblijven, mogen de uitkomst van het hoger beroep tegen hun uitzetting op Statia afwachten. Dat heeft het Gerecht in Eerste Aanleg vandaag beslist.

Taras Vakarchuk (26) and Vladimir Makarenko (25) belandden op Statia na een ruzie met de kapitein van een schip, die hen zonder hun paspoorten op het eiland achterliet. Na een koude nacht op het strand te hebben doorgebracht, liepen de twee Oost-Europeanen naar het politiebureau, waar zij politiek asiel aanvroegen.

Asielverzoek
De inwoners van Donetsk in Oost-Oekraïne vrezen voor hun leven als zij gedwongen worden naar hun geboortegrond terug te keren. De Russisch-sprekende mannen vrezen in handen te vallen van Oekraïners, of door de Russische separatisten gedwongen te worden zich bij de milities te voegen. Staatssecretaris Teeven daarentegen vindt dat de mannen veilig naar Oekraïne konden terugkeren, en wees hun asielverzoek in juni af.

Het Gerecht is echter van mening dat de asielzoekers in de gelegenheid moeten worden gesteld om hun mening te geven tijdens de behandeling van het hoger beroep. Als zij worden uitgezet is het echter nog maar de vraag of zij naar Statia kunnen terugkeren om de gewenste toelichting te geven, zo redeneerde de rechter. Daarom werd het de staatssecretaris pertinent verboden om de twee mannen uit te zetten hangende het beroep. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank zich weer over deze kwestie zal buigen.

Door John van Kerkhof