De jongen werd veroordeeld tot 20 maanden jeugddetentie, maar kwam na zes maanden weer vrij - foto: Anneke Polak

Huggins werd veroordeeld tot 20 maanden jeugddetentie, maar kwam na zes maanden weer vrij – foto: Anneke Polak

ORANJESTAD – Een achttienjarige inwoner van Sint Eustatius is door de Immigratie- en Naturalisatiedienst Caribisch Nederland (IND) ongewenst verklaard. De jongeman, De-Juan Huggins, kan elk moment worden uitgezet naar St. Kitts.

Huggins werd in december vorig jaar, toen hij nog zeventien was, veroordeeld wegens verkrachting. In juni dit jaar kwam hij vrij, waarna hij direct een brief van de IND ontving met de mededeling dat hij ongewenst zou worden verklaard. Ondanks protest oordeelde unitmanager van de IND Peter de Graaf, uit naam van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven, maandag dat Huggins niet langer welkom is op Sint Eustatius. De beschikking is dinsdag overhandigd aan de jongen, die op St. Kitts is geboren.

Belang van de staat
De Graaf stelt in de beschikking dat “het belang van de staat bij ongewenstverklaring van betrokkene, gelet op de vergaande schending van de openbare orde waarvoor gevangenisstraf is opgelegd, meer gewicht toekomt dan de in het voordeel van betrokkene uitvallende omstandigheden, waaronder de lange duur van zijn verblijf van in totaal dertien jaar in Sint Eustatius.” Huggins ontkent nog altijd dat er sprake zou zijn geweest van een verkrachting.

Gevaar nationale veiligheid
De jongen woont sinds zijn vierde op Statia, waar hij bij zijn oma is opgegroeid. Zijn ouders en andere familieleden wonen nog op St. Kitts, hij ziet hen twee keer per jaar als hij op vakantie komt. Consultant Cristie van de Sande van SOS Statia staat Huggins bij in deze zaak. “Voor zo ver ik weet is dit de eerste ongewenstverklaring in de geschiedenis van Statia. Naast dat deze beslissing desastreus is voor betrokkene en zijn grootmoeder, is het wat mij betreft ook een zwarte dag voor Statia. IND Caribisch Nederland verzuimt aannemelijk te maken dat betrokkene een gevaar vormt voor de openbare orde of nationale veiligheid.”

Zijn grootmoeder verklaart op 27 augustus tijdens een verhoor door de IND: “Ik wil graag dat hij blijft. Zijn moeder kijkt niet naar hem om en ik zorg al voor hem van kleins af aan. Zijn moeder gaf hem weg toen hij drie maanden was, aan mijn zoon. Hij gaf de jongen aan mijn dochter, maar toen zij zwanger werd, kreeg ik Juan. Geef hem een tweede kans.”

Reclassering
In een rapport van de reclassering van 30 juni dit jaar, opgesteld door medewerker James Williams, zou staan dat Huggins niemand kent op St. Kitts, dat de familie daar hem niet zou willen opnemen en dat hij bang is om naar St. Kitts te moeten gaan. Williams wilde eerder niet reageren op de zaak ‘in verband met de privacy van de klant’. Ook de IND CN wil om diezelfde reden niet reageren op de zaak.`

“Betrokkene heeft aangegeven dat hij twee keer per jaar voor vakantie teruggaat naar St. Kitts, dat hij dan altijd bij familie verblijft en ook overige familieleden ontmoet. Concluderend komt aan dit rapport (van de reclassering, red.) niet het gewicht toe, welke betrokkene daaraan wenst te geven”, stelt de staatssecretaris in de beschikking.

Woensdag zal er een hoorzitting zijn in verband met de afwijzing van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Maar ook als deze verblijfsvergunning wel wordt toegekend, zal dit de ongewenstverklaring niet onrechtmatig maken, besluit De Graaf.

Door Anneke Polak