Etienne Meyers (l), Elton Jones en Edwin Gumbs (r) - foto: Today / Hilbert Haar

Etienne Meyers (l), Elton Jones en Edwin Gumbs (r) – foto: Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Als reactie op het politieke wapengekletter in Den Haag is in St. Maarten de beweging Burgers voor Ware Democratie opgestaan. De voortrekkers zijn Etienne ‘Toochie’ Meyers, Elton Jones en Edwin Gumbs. Meyers broer Franklin is voor de Verenigde Volkspartij (UP) van Theo Heyliger in het nieuwe parlement gekozen.

Aanstaande maandag organiseert de beweging een vreedzame protestmars naar het regeringsgebouw. Doel is een eind te maken aan de voortdurende beledigingen die St. Maarten naar het hoofd geslingerd krijgt van met name de Kamerleden Ronald van Raak en André Bosman. De beweging wil duidelijk maken dat Nederlandse inmenging in de lokale politiek niet geduld zal worden.

Kwaad bloed
Vooral de oproep van Van Raak om UP-leider Theo Heyliger te vervolgen heeft veel kwaad bloed gezet. Op Facebook verscheen een foto van de ‘vader des vaderlands’ Claude Wathey met de tekst: “Dus de Nederlanders komen hier naar toe om mijn kleinzoon te vervolgen? Laat ik ze dan een warm St. Maarten’s welkom heten.” De foto – een klassieker onder familieleden – toont Wathey met zonnebril en opgestoken middelvinger.

"The Old Man" Claude Wathey spreekt nog steeds tot de verbeelding. Foto Facebook

“The Old Man” Claude Wathey spreekt nog steeds tot de verbeelding – foto: Facebook

Bloed
Het drietal van Burgers voor Ware Democratie hulde zich voor de gelegenheid in met rode handafdrukken besmeurde witte tee shirts. “Die representeren het bloed van onze voorvaderen”, zegt Meyers. Elton Jones noemde wat in Den Haag is gezegd over St. Maarten onaanvaardbaar en zei dat het niet aan Nederland is om te bepalen wie St. Maarten regeert. “Wij willen een duidelijke boodschap sturen en die is dat de dagen van kolonialisme voorbij zijn.”

Mei 1969
Meyers voegde daar enigszins dreigend aan toe dat St. Maarten “niet van plan is om de richting van 30 mei 1969 op te gaan.”

Door Hilbert Haar