Links een jong witstaarthert, rechts een vrouwelijk Curaçaos witstaarthert. Foto Leon Pors/Curaçao Footprint Foundation

Links een jong witstaarthert, rechts een vrouwelijk Curaçaos witstaarthert – foto: Leon Pors/Curaçao Footprint Foundation

WILLEMSTAD – Het Curaçaose witstaarthert heeft het zwaar. Door de droogte van de afgelopen periode komt hij moeilijk aan water en bebouwing en toerisme zorgen ervoor dat steeds minder gebieden op het eiland toegankelijk zijn voor de herten.

Het zoogdier, dat al ruim 4000 jaar op het eiland rondloopt, is in gevaar. Dat zegt natuuronderwijzer en -fotograaf Leon Pors. “Er komen steeds meer wegen en bebouwing op het eiland en op een gegeven moment loop je het risico dat deze beesten het loodje gaan leggen.” Dat zou een ramp zijn, zegt bioloog John de Freitas van Carmabi, de stichting die de natuurparken op Curaçao beheert.

Anneke Polak ging met Leon Pors op zoek naar het witstaarthert

Habitat
Er lopen ongeveer 400 herten rond op het eiland, schat De Freitas. Al zal de droogte een aardige klap gegeven hebben aan de populatie. Het hert is wettelijk beschermd maar wordt toch bedreigd. “Wat je nu krijgt is habitat-versnippering. Vroeger kwam het hert bij San Sebastian voor, maar in de loop der jaren zijn daar huizen gebouwd. De doorgang van Jan Kok naar andere delen van het eiland is daardoor afgesneden. Ook aan de zuidkust, bij de oude plantagegebieden, van Rif Sint Marie tot aan Knip zijn gebieden waar het hert nog voorkomt. Verschillende gebieden zijn deels bestemd voor toeristisch gebied, dus de habitat wordt kleiner.”

Ziektes
De Freitas is bang dat als er een heftige ziekte uitbreekt, dat het hert verdwijnt. 400 is al een klein aantal, benadrukt hij. Sommige herten zijn aangetroffen met een neurologische ziekte, waarbij het hoofd scheef gaat hangen en het hert wankel loopt en rondjes om zichzelf draait. Uiteindelijk sterft het dier. “We hebben hersenweefsel in Schotland laten onderzoeken, maar daar is niets uitgekomen.” De ziekte lijkt vooral in de regenperiode toe te staan, maar vooralsnog houdt de populatie stand. “Toch zou het goed zijn om het hert ook naar Aruba en Bonaire te brengen, om het voortbestaan te garanderen.”

Leon Pors wacht in het Christoffelpark tot de hertjes zich laten zien. Foto Anneke Polak

Leon Pors wacht in het Christoffelpark tot de hertjes zich laten zien – foto: Anneke Polak

Curaçao is samen met het Venezolaanse eiland Margarita het enige eiland in het Caribisch gebied waar herten voorkomen. Pors en De Freitas stellen dan ook dat Curaçao eigenlijk heel erg trots op dit hert zou moeten zijn en het moet omarmen. De Freitas: “Net als dat de Florida Keys bekendstaan om hun unieke Key hertje, zou ook Curaçao dit naar buiten toe beter kunnen communiceren. Dit is iets om heel erg trots op te zijn.”

Natuurbeleid
Er is in de jaren ’90 een natuurbeleid opgesteld door verschillende partijen om niet alleen het hert, maar alle unieke en waardevolle aspecten van de Curaçaose natuur veilig te stellen. Dat is in een la verdwenen en door de politiek nooit meer ingekeken, zeggen Freitas en Pors die bij de ontwikkeling van het beleid betrokken zijn geweest. Toch zal er bij elke ontwikkeling op het eiland rekening met de natuur gehouden moeten worden, benadrukt De Freitas. “Als je geen visie ontwikkelt, komt er op een gegeven moment een punt van ‘no return’ en krijgt de bevolking over enkele decennia de rekening gepresenteerd.”

Door Anneke Polak