De koperdieven zijn de laatste keer weggejaagd voor ze de kabels konden meenemen (foto: Tephen de Haseth)

De koperdieven zijn de laatste keer weggejaagd voor ze de kabels konden meenemen (foto: Tephen de Haseth)

SCHERPENHEUVEL – De airco en ventilatoren vallen uit en een groot deel van Scherpenheuvel wordt gehuld in het duister. Het is half vier in de morgen en geen van de buurtbewoners denkt aan een simpele stroomstoring. Iedereen weet precies hoe laat het is.


“Elke maand worden de stroomkabels bij ons om de hoek gestolen”, vertelt Tephen de Haseth. “Het is al jaren zo, altijd om dezelfde tijd. Aqualectra wil ophouden met kabels vervangen, omdat het teveel geld kost.” De koperdiefstal kost het nutsbedrijf per twee à drie maanden drieënhalve ton.


“Laatst heeft het meer dan twaalf uur geduurd voor de kabels waren vervangen”, vertelt De Haseth verder. “We moesten onze koelkast uitruimen en alles verplaatsen naar koelboxen. Het is vervelend, omdat we weten dat het over een paar weken weer gebeurt.”


Heterdaad
De laatste keer heeft familie De Haseth kunnen voorkomen dat de kabels werden meegenomen, omdat zij merkten dat het licht ging knipperen. “Mijn vader is meteen naar buiten gerend en gaan schreeuwen waardoor de dieven zijn gevlucht. We hebben het kenteken van hun auto doorgegeven aan de politie. Omdat de politie hen niet op heterdaad heeft betrapt, kunnen ze niks doen.”


Elmer Margarita, Head Electrical & Instrumental Maintenance bij Aqualectra slaakt een diepe zucht als hij de naam Scherpenheuvel hoort. “Dagelijks worden ergens in deze wijk kabels gestolen. Soms worden ze ’s nachts vervangen en krijgen we de volgende middag alweer een telefoontje dat ze zijn gestolen. Wijken waar grote delen onbewoond zijn, veel mondi is en weinig licht zijn ideaal voor de dieven.”


Signaal afgeven
De kosten die verloren gaan doordat cliënten geen stroom gebruiken, zitten niet bij de drieënhalve ton. Om een signaal af te geven stopte Aqualectra enkele maanden geleden met het vervangen van de kabels. “Via advertenties hebben wij het publiek hiervan op de hoogte gesteld. Sommige mensen hebben dagen zonder stroom gezeten, dit was erg vervelend. Ze bleven bellen, maar we moesten iets doen.” Inmiddels is Aqualectra weer begonnen met het vervangen van de kabels. Volgens Margarita is het aantal diefstallen door de actie wel afgenomen, maar het probleem is nog niet opgelost.


Koper enige optie
Hoe het probleem wel kan worden opgelost, weet Margarita niet. Kabels ondergronds is volgens hem niet rendabel. “De kosten van het aanleggen van ondergrondse kabels halen we er niet uit. Ook ander materiaal gebruiken, kan niet. Elektriciteitskabels kunnen gemaakt worden van aluminium of koper. Door de warm-kou verhouding verpulvert aluminium wat resulteert in storingen die moeilijk traceerbaar zijn. Daarom is koper de enige optie.”


De koperdieven houden ook het Openbaar Ministerie (OM) bezig. Eind augustus werden drie mensen opgepakt op verdenking van koperinkoop. “Deze mensen zijn vrij, maar nog steeds verdacht”, vertelt woordvoerder van het OM Norman Serphos. “Alle goederen zijn in beslag genomen en mogelijk zit er ook een lading koper uit Bonaire bij. Het onderzoek gaat door en samen met het ministerie van Justitie werken we aan een wet om de export van koper tegen te gaan. Het duurt nog wel even voor deze daadwerkelijk actief is, maar we hebben het idee dat de huiszoekingen inkopers ook al hebben afgeschrikt.”


De bewoners van Scherpenheuvel houden de ontwikkelingen ondertussen nauwlettend in de gaten. “Ik hoop dat er snel iets wordt gedaan, anders pak ik volgende keer mijn paintball gun om de dieven weg te jagen”, grapt De Haseth.


Door Elisa Koek