Hoofd fficier van Justitie Henry Hambeukers - foto: Belkis Osepa

Hoofdofficier van Justitie Henry Hambeukers – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Hoofdofficier van Justitie Henry Hambeukers ziet geen aanleiding om het voortduren van de voorlopige hechtenis van de vijf verdachten in de dubbele moordzaak Country Garden onrechtmatig te vinden. “ Als dat wel zo is, dan onderneem ik zelf stappen om een of meer verdachten in vrijheid te stellen.”

Het ‘ Country Garden’ onderzoek is nog in volle gang. Het gerecht heeft de geplande getuigenverhoren uitgesteld na nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek. Deze ontwikkelingen hebben geleid naar de aanhouding van een zesde medeverdachte. Hij zit buiten Bonaire opgesloten en zijn voorlopige hechtenis is met acht dagen verlengd.

Uitstel
Sinds de regiezitting in augustus moesten nog negentien getuigen verhoord worden. Het Openbaar Ministerie doet geen mededelingen over het aantal getuigen dat al is verhoord. Het OM geeft aan dat de kans groot is dat de inhoudelijke behandeling op 11 november opnieuw wordt uitgesteld om het aanvullend onderzoek af te ronden.

De vijf verdachten zitten al ruim drie maanden in voorlopige hechtenis. De advocaten van drie van de verdachten vroegen in augustus voor schorsing of opheffing van de voorlopige hechtenis. Ze vinden dat er geen ernstige bezwaren zijn die de voorlopige hechtenis rechtvaardigen.

Volgens Hambeukers waakt ook het OM tegen onrechtmatige hechtenis. “Vanwege die taak en rol kan worden uitgegaan dat tot op de huidige stand van het onderzoek geen aanleiding is om de voorlopige hechtenis onrechtmatig te vinden.” Door de veelheid aan tegenstrijdige verklaringen, ligt de zaak ingewikkeld, zegt Hambeukers.

Door Belkis Osepa