Brian Pieters (r) met zijn psychiater dr. Pytha Jessurun

Brian Pieters (r) met zijn psychiater dr. Pytha Jessurun

WILLEMSTAD – Brian Pieters klimt langzaam uit een dal. De veteraan heeft PTSD, Post Traumatisch Stress Disorder. Hij diende in Bosnia, tijdens de val van Srebrenica en heeft na nog een missie in Cyprus en Irak – naar eigen zeggen – vijftien jaar rondgedoold op de wereld als ‘een kip zonder kop’.

Pieters was afgelopen vrijdag als lid van de Veteranen Vereniging Curaçao (VVC) aanwezig bij de vijfde Veteranendag op de marinekazerne van Parera in Willemstad. Daar kreeg zijn oudere veteraan-collega Remy Haasdijk een herinneringskruis opgespeld voor speciale verdiensten in Nieuw Guinea. Zelf draagt Pieters ook een speldje. Geen officiële decoratie, maar wel een herinnering aan zijn deelname aan Dutchbat III.

Hulp
De oud-Dutchbatter krabbelt op met behulp van de VVC en de begeleiding van zijn psychiater dr. Pytha Jessurun. Die zegt dat veel van de jongens die terugkomen van missie, hun heil zoeken in feesten, snuiven, drinken en meisjes. “Ze moeten hun verhaal kunnen doen, een omgeving creëren, die begrijpt wat er met hen gebeurd is.” Een van haar patiënten is net terug van een missie, waarvan in zijn groep zeven jongens zelfmoord hebben gepleegd.

Dick Drayer was op de Veteranendag en maakte de volgende reportage