PHILIPSBURG – Er zijn talloze klachten over het gedrag van ministers en secretarissen-generaal die het werk van ambtenaren in Sint Maarten onmogelijk maken. Dit blijkt uit het integriteitsrapport dat de forensische afdeling van PricewaterhouseCoopers International in New York heeft geschreven in opdracht van gouverneur Eugène Holiday.

Een van de auteurs van het rapport is Sam Nazarro, een voormalige speurneus van het Amerikaanse ministerie van Justitie die ooit een onderscheiding kreeg voor het oprollen van La Cosa Nostra in New England.

Bemoeienis
Het rapport schetst een treurig beeld van ministers die zich bemoeien met werk- en verblijfsvergunningen, controles op straatverkopers en restaurants en andere handigheidjes waarmee politici vrienden en familie op hun wenken bedienen.

Verliezen
Het lijvige rapport – 250 pagina’s – gaat ook in op de situatie bij overheidsbedrijven. Daarbij zijn overeenkomsten gevonden tussen de overheid, twee overheidsbedrijven en een derde bedrijf dat een van de overheidsbedrijven opzadelt met verliezen van tien tot vijftien miljoen gulden per jaar. De contracten hebben het overheidsbedrijf vastgepind op dure leasecontracten, de verkoop van een nutsbedrijf beneden de gemiddelde marktprijs en de aankoop van een ander nutsbedrijf tegen een opgeschroefde prijs. Een van de begunstigden van deze deal is volgens het rapport een lege vennootschap met twee of drie werknemers die de winsten terugsluist naar de moedermaatschappij in de Verenigde Staten.

Oorlog
De aanbevelingen in het rapport zijn talrijk en bestrijken het overheidsapparaat en de overheidsbedrijven. De eerste stap van een drie-fasen plan moet volgens het rapport zijn dat de regering de oorlog verklaart aan corruptie.

Door Hilbert Haar