WILLEMSTAD – “Het is een vreselijk gebeurtenis”, vertelt Simon Gunneweg, eerste officier bij marinekazerne Suffisant. “De rechter was duidelijk en zonder twijfel, maar voor ons is het een harde klap.”

Vanmorgen werd milicien Shurendy Martina veroordeeld tot twee jaar celstraf wegens het ‘opzettelijk beroven van iemands leven’. Martina schoot op 9 juli tijdens de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Argentinië zijn collega lshtarr Nicasia neer. Die dag werd door verschillende miliciens tegen de regels in alcohol gedronken. Martina had zelf 3 à 4 cups whiskey cola gedronken, toen hij per ongeluk een schot loste. Nicasia overleed op 30 juli aan een hersenletsel als gevolg van een schotwond in zijn nek.

Leden van de militie waren vanmorgen bij de rechtszaak aanwezig om het vonnis te horen. “Voor ons, de nabestaanden van het slachtoffer, maar ook voor de omgeving van Martina was het een moeilijke ochtend”, zegt Gunneweg. “We gaan intern gewoon verder, maar het houdt ons zeker bezig.”

Maatregelen
Volgens Gunneweg is de kans groot dat er consequenties voortvloeien uit het incident, maar welke laat hij nog in het midden. “Vanaf het moment dat dit gebeurde, zijn we hiermee bezig maar over het hoe en wat, kan ik nog niet uitweiden.”

Door Elisa Koek