UP-leider Theo Heyliger - foto: Today

UP-leider Theo Heyliger – foto: Today

PHILIPSBURG – De machtsovername door de partij van Theo Heyliger is op donderdag officieel geworden, nadat de leider van de Verenigde Volkspartij (UP) bij gouverneur Eugène Holiday een coalitie-overeenkomst had ingediend voor de periode 2014-2018.

De overeenkomst is getekend door de zeven leden van de UP die zijn gekozen in het nieuwe parlement en door de huidige minister van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Arbeid, Cornelius de Weever.

Nationale Alliantie partijleider William Marlin gaf zijn formatieopdracht aan de gouverneur terug nadat was komen vast te staan dat er niet langer een meerderheid bestond voor de coalitie van zijn partij met Verenigd St. Maarten en de Democratische Partij. De teleurstelling over de politieke ontwikkelingen in deze groep is groot omdat sinds de verkiezingen op 29 augustus hard is gewerkt aan een regeerprogramma, dat feitelijk op woensdag klaar was.

Overleg
Nadat Heyliger zijn coalitie-overeenkomst had gepresenteerd, begon de gouverneur direct met overleg over een nieuw kabinet. De leiders van alle politieke partijen die zetels hebben veroverd in het nieuwe parlement zijn hiervoor gisteren op audiëntie bij de gouverneur geweest. Ook de vicevoorzitter van de Raad van Advies, Mavis Brooks-Salmon is door de gouverneur geraadpleegd.

Milieuactivist
Afhankelijk van het aantal UP-leden dat gaat toetreden tot het kabinet, kunnen nu Maria Buncamper-Molanus, Jules James en mogelijk Claret Connor rekenen op een zetel in het parlement. In het andere kamp gaan milieuactivist Rueben Thompson, Emil Lee, Rodolphe Samuel en Hyacinth Richardson buiten de boot vallen omdat hun partijleiders en andere kandidaten met meer stemmen hun zetel in het parlement zullen opeisen.

Door Hilbert Haar