Sombra di Koló wil af van kleurtaboe
Sewyn de Windt, Angela Roe en Hester Jonkhout (r)

Selwyn de Windt, Angela Roe en Hester Jonkhout (r)

WILLEMSTAD – Dertig mensen uit vijf Curaçaose wijken vertellen in de documentaire ‘Sombra di Koló’ wat huidskleur en ras voor hen betekenen. Met de film hoopt antropologe Angela Roe het taboe op kleur te doorbreken. Ze maakte de documentaire samen met producer Selwyn de Windt en cameravrouw Hester Jonkhout, als bijproduct van haar promotieonderzoek aan de universiteit van Florida.

“Voor heel veel mensen is praten over kleur iets dat je niet doet”, zegt Roe. “Maar er wordt wel gedacht in kleur”, vult De Windt aan. Hij moet als filmmaker en producer bij nieuwe producties vaak bewijzen dat hij het vak verstaat. “Dat doe ik heel subtiel door te zeggen met welke witte mensen ik allemaal gewerkt heb.”

Dick Drayer was aanwezig bij de première en maakte de volgende reportage

Debat
De film laat zien dat een lichte kleur voordeel heeft. “Dat is meteen het moeilijke punt in het debat”, zegt Roe. “Witte mensen hoeven vaak niet na te denken over hun kleur. Jouw kleur is altijd de juiste kleur. Reacties – ook in de film – van witte mensen is dan ook vaak dat de discussie overtrokken is, of een gepasseerd station. Je ziet dat in het zwartepieten-debat of in de discussie over slavernij. In mijn film wil ik laten zien dat kleur nog steeds een bepalende factor is voor de kans die je maakt op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt.”

Door Dick Drayer