Rocky Emers bij zijn plantjes op het LVV-terrain Foto Belkis Osepa

Rocky Emers bij zijn plantjes op het LVV-terrain – foto Belkis Osepa

KRALENDIJK – De Bonairiaanse overheid stelt via haar afdeling Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gezuiverd rioolwater beschikbaar aan kunukero’s voor het verbouwen van groenten en veevoer. Dit landbouwproject is gefinancierd met gelden via het Sociaal Economisch Initiatief (SEI).

Het merendeel van de beschikbare groenten, fruit en veevoer op Bonaire wordt geïmporteerd. Om de eigen voedselproductie te stimuleren gaat de LVV het gezuiverd rioolwater gebruiken voor eigen beplanting en voor het verbouwen van veevoer.

De plantjes en de veevoer worden doorverkocht aan landbouwers. Zij kunnen ook het gezuiverd water kopen voor gebruik op hun kunuku’s. De LVV en de landbouwers hebben dagelijks duizend vierhonderd kubieke water tot hun beschikking.

Venezuela
Rocky Emers was achttien jaar aan het hoofd van de vroegere dienst LVV. Nog steeds zet hij zich in om te interesse voor de landbouw te vergroten. “Ik zaai hier zelf en verkoop zaadjes en ook de plantjes. De interesse stijgt. Wat een aantal weken geleden is gebeurd, waarbij we niet voldoende groente en fruit kregen van Venezuela, zal niet nog een keer gebeuren, als we zelf voldoende produceren.”

Naast het landbouwproject start deze maand ook het programma duurzame landbouw en plattelandsontwikkeling. Er komt een centrum voor duurzame landbouw op het LVV-terrein waar voorlichting wordt gegeven in land- en tuinbouw. Kunukero’s kunnen een perceel huren om voedsel te produceren voor de lokale markt. Er is mogelijkheid voor scholing en werkgelegenheid. Het platteland ontwikkelingsprogramma omvat projecten die verschillende gebieden op Bonaire een economische impuls geven.

Door Belkis Osepa