Jongeren nemen een kijk bij de militairen Foto Belkis Osepa

Jongeren nemen een kijk bij de militairen Foto Belkis Osepa

KRALENDIJK – “Het onthaal op Bonaire is ongelooflijk positief”, zegt luitenant Martijn de Kruif van de Koninklijke Landmacht. “De openheid en de wil is er om een gesprek met ons aan te gaan.” Deze dagen verkennen ruim honderd militairen van de Koninklijke Landmacht Bonaire. Er wordt gekeken naar mogelijke rampscenario’s, waarbij de Nederlandse militairen ondersteuning kunnen bieden.

Militairen van de Charlie Eagle compagnie van het 42 Bataljon Limburgse Jagers lopen deze week diverse lange afstanden op het eiland, praten met Bonairianen op straat en stappen onder andere scholen binnen om kinderen te woord te staan. Tegelijkertijd observeren zij de infrastructuur en gebouwen. Deze Nederlandse militairen zijn voor vier maanden gestationeerd op Marinebasis Parera op Curaçao.

Belkis Osepa in gesprek met Martijn de Kruif

Rampscenario’s
Op het Wilhelminaplein in Kralendijk gaf een groep militairen uitleg over hun werk. De Kruif: “We staan stand-by voor mogelijke rampscenario’s. Als er bijvoorbeeld bij een ramp de politie en brandweer het niet aankunnen, geven wij ondersteuning als we gevraagd worden.”

Bonaire heeft geen marinebasis. Als het eiland getroffen wordt door een orkaan of andere ramp dan moeten mogelijk de militairen (Compagnie in de West) gestationeerd op Curaçao en Aruba overkomen om assistentie te verlenen. “Nu weten we hoe de situatie hier is en hoe de bevolking tegenover ons staat”, zegt De Kruif. “Je moet begrijpen dat op het moment dat we niet gewild zijn, het werk heel moeilijk wordt. Maar dat is niet het geval op Bonaire. Mensen willen heel graag een praatje maken.”

Door Belkis Osepa