Politie bezig met de barricades - foto: Ariën Rasmijn

Politie bezig met de barricades – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Een manifestatie van Grupo di 7 (Groep van Zeven) en de oppositie is voor het Bestuurskantoor in Oranjestad geëscaleerd. De politie moest barricades opwerpen en uiteindelijk moest de Mobiele Eenheid (ME) eraan te pas komen.

Ongeveer vijfhonderd mensen gaven gehoor aan de oproep om te komen protesteren tegen de aangekondigde tariefsverhoging van de elektriciteit. De groep kwam in de buurt van het Wilhelminapark bijeen met de bedoeling om vervolgens richting het Bestuurskantoor op te rukken. Leden van Grupo di 7 en vakbondsleider René Bernabela van Topa bespraken het plan met politiecommissaris Trudy Hassell, die op dat moment aan het bemiddelen was.

Grupo di 7 wilde dat premier Mike Eman naar buiten zou komen om naar hen te luisteren. Dit keer hadden ze geen manifest bij zich om te overhandigen aangezien dit in het verleden geen resultaat heeft opgeleverd. Commissaris Hassell liet weten dat de premier niet in het Bestuurskantoor aanwezig was en dat zijn vervanger niet naar buiten zou komen als er geen manifest overhandigd zou worden. Hassell stelde voor dat de groep een delegatie zou afvaardigen zodat die, als ze bij het Bestuurskantoor aankwamen, naar binnen konden gaan en met de aanwezige bestuurders konden praten. Dat plan viel niet in goede aarde.

Vijandige sfeer
De sfeer was nog rustig toen de groep richting het Bestuurskantoor begon te lopen. Ter hoogte van het parlement stak iemand vuurwerk af bij de ingang van het gebouw. De woedende deelnemers aan de manifestatie wezen naar een man in een blauwwit hemd en zeiden dat hij niet bij de groep behoorde. Bij de ingang van het Bestuurskantoor trof men deze man weer aan. Hij ontkende nadrukkelijk dat hij vuurwerk had afgestoken en ging het gebouw binnen zonder dat de politie hem tegenhield. Vanaf dit moment werd de sfeer van de manifestatie vijandig. De manifestanten waren het niet eens met de wijze waarop de politie barricades had opgeworpen en zette de barricades aan de kant waarop de politie de wapenstok trok. Er werd met flessen water en andere voorwerpen gegooid. Een oudere dame kreeg iets tegen haar hoofd en raakte gewond.

De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen - foto: Ariën Rasmijn

De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen – foto: Ariën Rasmijn

De situatie liep nog verder uit de hand toen opeens de premier tevoorschijn kwam, vergezeld door een aantal ministers. Eman liep op de manifestanten af maar toen ze hem wilden grijpen verdween hij even snel als hij verschenen was. Hierna verscheen de ME om de situatie onder controle te krijgen.

Even later kwamen premier Eman en zijn delegatie weer naar buiten en ging hij het gesprek aan met Bernabela en leden van de Grupo di 7. Grupo di 7 eist dat de regering de aangekondigde tariefsverhoging van de elektriciteit weer in zou trekken. De woordenwisseling eindigde onder luid geschreeuw en gegooi met flessen. Op 1 oktober heeft oppositiepartij MEP ook een manifestatie gepland.

Door Ariën Rasmijn

Door Ariën Rasmijn