'Er kunnen geen sancties worden opgelegd dus soms voelt het nutteloos', vertelt Schoop (foto: Elisa Koek)

‘Er zijn geen sancties dus soms voelt het nutteloos’, zegt buurtbewoner Ronald Schoop – foto: Elisa Koek

MUIZENBERG – De lucht van kadavers en rottend eten is overheersend achter het Odulio Willems Stadion in Suffisant. Etensbakken, koelkasten en ander afval verbergen de prachtige natuur waar vroeger veel werd gewandeld. “Dit is slechts één van de vele dumpplekken in deze buurt”, vertelt buurtbewoner Ronald Schoop.


September is de schoonmaakmaand en zaterdag vindt de tweede eilandelijke Curaçao Clean Up plaats. Voor de bewoners van Muizenberg en Suffisant maakt dit weinig uit: “Elke dag is clean up voor ons”, vertellen zij.


“Het kan zo niet verder anders loopt het uit de hand”, gaat Schoop verder. Hij heeft de laatste jaren vrienden en kennissen opgetrommeld om zelf in actie te komen. Waar het vooral om draait, is de controle. “We achtervolgen trucks als we denken dat ze afval gaan dumpen. Het zijn vaak mannen die huisvuil ophalen en dan zeggen naar Landfill te gaan. Landfill is te ver en daarom dumpen ze het gratis een paar straten verderop. In mijn wijk.”


Vuilniszakken blokkeren de rooi waardoor water niet kan doorstromen

Vuilniszakken blokkeren de rooi waardoor water niet kan doorstromen

Gevaarlijk
Schoop en zijn ploeg spreken de vervuilers weleens aan, maar dit blijft moeilijk. “Ik ben boos geworden en heb gezegd dat ze mijn eiland niet mogen vervuilen. Ik heb geen autoriteit en het kan dan gevaarlijk worden. Een keer hebben ze zelfs een steen door mijn raam gegooid.” Schoop probeert nu de nummerborden van de vervuilers te noteren en geeft deze door aan de politie. “Ik weet niet of de politie iets doet. Er bestaan geen sancties dus het voelt erg nutteloos.”


‘Ze luisteren naar mij’
Een paar straten verderop woont Franklin Janga. Hij woont al meer dan twintig jaar in Muizenberg en wordt gegroet door iedereen die voorbijrijdt. “Ik ken iedereen en iedereen kent mij. Ik ben nergens bang voor”, vertelt Janga terwijl hij wijst naar de bergen puin aan de andere kant van de straat. “Ik geef mensen flink op hun donder als ik ze afval zie dumpen. Ze luisteren naar mij.”


Ook Janga heeft het heft in eigen handen genomen. Hij is een beweging gestart met wie hij eens in de zoveel tijd de buurt opruimt. “Ik wil de buurtbewoners bij het schoonmaken betrekken zodat ze zich verantwoordelijk voelen. Ik heb Korsòu Limpi Bunita gevraagd om bakken zodat we aan de slag kunnen. Het opruimen kunnen we zelf. Iedereen vertelt aan elkaar wat we doen, het bewustzijn groeit en langzaamaan wordt de wijk schoner.”


Curaçao Clean Up
Janga en Schoop houden ook dit weekend hun eigen schoonmaakactie, afzonderlijk van de Curaçao Clean Up. Ze zijn positief over de Clean Up, maar beperken zich voorlopig tot hun eigen schoonmaakploeg. “Ik houd elke dag een eigen schoonmaak, want het gaat ook om mijn gezondheid. De rooien zitten verstopt, het water blijft stilstaan en ik wil niet eindigen met Dengue of erger. Ik wacht niet op de Clean Up, de overheid of Selikor, we gaan zelf aan de slag”, zegt Schoop.


Door Elisa Koek