PHILIPSBURG – Een 49-jarige basketball coach blijft achter de tralies tot hij op 17 december voor de rechter moet verschijnen op verdenking van meervoudige verkrachting van ten minste twee minderjarige jongens.

De coach, Emanuel Y., zit al ongeveer honderd dagen vast nadat ouders aangifte deden van de verkrachting van hun zoontje op 2 april. Een ander jongetje zou sinds augustus vorig jaar meermalen door de man verkracht zijn.

Schorsing
Gisteren verscheen de coach voor het eerst sinds zijn arrestatie op een openbare rechtszitting. Zijn advocate Brenda Brooks vroeg om schorsing van de detentie en het horen van getuigen bij de rechter-commissaris, onder wie de twee slachtoffertjes. De onthutsende zedenzaak kan grotere vormen aannemen. Officier van Justitie Maarten Noordzij zegt dat er nog veel meer aangiften zijn gedaan die momenteel worden onderzocht.

Facebook
De coach, die in dienst is van de overheid, lokte volgens het Openbaar Ministerie zijn slachtoffertjes via misleidende Facebook-berichten naar privé-trainingen. De man creëerde “een web van leugens” om zijn slachtoffertjes te pakken te krijgen.

Velasquez
Brooks beriep zich op het gelijkheidsbeginsel met een verwijzing naar een zedenzaak uit 2010 toen de 66-jarige zakenman Bobby Velasquez werd gearresteerd op verdenking van verkrachting van een zestienjarig nichtje. Velasquez werd na tien dagen vrijgelaten en later in hoger beroep tot vijftien maanden cel veroordeeld, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk. Hij heeft de resterende drie maanden nooit uitgezeten.

Afgewezen
De rechtbank liet de bescherming van de maatschappij zwaarder wegen dan het persoonlijk belang van de verdachte en wees het verzoek om invrijheidsstelling af, maar stond het horen van de twee slachtoffertjes toe.

Door Hilbert Haar