Personeel van Swissport Cargo services moet betrokken zijn geweest bij het cocaine transport. Foto swissport.com

Personeel van Swissport Cargo services moet betrokken zijn geweest bij het cocaïne transport – foto swissport.com

PHILIPSBURG – De rechtbank heeft een 47-jarige douanier veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij een transport van 268 kilo cocaïne van Curaçao naar St. Maarten. De waarde van de drugs is 3 miljoen dollar in St. Maarten maar een veelvoud daarvan (15 tot 20 miljoen dollar) op de vermoedelijke eindbestemmingen – de Dominicaanse Republiek of de Verenigde Staten.

De rechtbank stelt in haar uitspraak dat personeel van Swissport Cargo Services in Curaçao, de luchthaven politie in Curaçao en / of de douane in Curaçao in St. Maarten actief betrokken moeten zijn geweest bij het transport.

Netwerk
Nestor Gregorio Sanchez werkte al 23 jaar bij de douane, afwisselend in Curaçao en St. Maarten. Volgens de rechtbank heeft de douanier gebruik gemaakt van zijn uitgebreide netwerk en zijn kennis van en ervaring met douane-procedures om het transport mogelijk te maken.

Insel Air
De drugs waren verborgen in een lading kleding die op 30 januari van dit jaar met een vlucht van Insel Air vanuit Curaçao op St. Maarten aankwam. De autoriteiten hadden echter lucht gekregen van het transport via informatie van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration.

Vuile auto
Sanchez werd kort na aankomst aangehouden. De smokkelaars gebruikten codetaal om de status van de zending te volgen. Een schone auto betekende dat alles in orde was, een vuile auto dat het verkeerd was gegaan.
De rechtbank sprak Sanchez vrij van lidmaatschap van een criminele organisatie, omdat het Openbaar Ministerie de aanklacht had beperkt tot het transport van 30 januari en geen aannames gemaakt konden worden over meerdere transporten.

Door Hilbert Haar