Het gebied achter Baby Beach in Seroe Colorado, waar het hotel zal worden gebouwd. Foto: Ariën Rasmijn

Het gebied achter Baby Beach in Seroe Colorado, waar het hotel zal worden gebouwd – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — De Arubaanse regering tekent op 2 oktober een Memorandum of Understanding (MoU) met de Spaanse projectontwikkelaar Pablo Piñero voor de bouw van een all-inclusive vijfsterren hotel in Seroe Colorado. Dat maakt minister van Toerisme Otmar Oduber bekend.

De bouw van de eerste fase met 350 kamers en een winkelcentrum, met plek voor twintig winkels, moet in februari van start gaan en in oktober 2016 gereed zijn. Daarna wordt besloten of er 200 kamers bijkomen. De aanleg van die eerste fase zal projectontwikkelaar Bahia Principe tussen de 80 en 100 miljoen dollar kosten.

Oduber zegt dat de onderhandelingen zeven maanden hebben geduurd. De regering heeft onder meer afgedwongen dat zoveel mogelijk lokale bedrijven in het winkelcentrum komen en dat het hotel voor diensten als tours gebruik maakt van lokale operators in plaats van deze zelf te voorzien, wat gebruikelijk is voor all-inclusive hotels.

Ook wordt niet hoger gebouwd dan vijf verdiepingen. Oduber verzekert dat de toegang tot Baby Beach voor het publiek hetzelfde blijft. Aan de andere kant hecht de projectontwikkelaar belang bij de geplande aanleg van een vierbaansweg tussen de luchthaven en de oostkant van het eiland, dat in de komende jaren via een publiek-private investering van bijna 300 miljoen florin gerealiseerd moet worden. Boekingen beginnen al zes maanden voor het hotel opent, dus er is weinig ruimte voor vertragingen met de bouw zegt Oduber.

All-inclusive
Kritiek dat de komst van het hotel de economische ontwikkeling van San Nicolas tegenwerkt, wijst de minister van de hand. “Zeker op een bestemming als Aruba dat om haar veiligheid bekend staat, gaan toeristen van all-inclusives na een dag of vier erop uit om het eiland te verkennen.”

Volgens Oduber zijn er nog andere hotelprojecten op komst in San Nicolas, waaronder een boutique hotel gericht op duikers in Seroe Colorado en een klein hotel met casino in het centrum van San Nicolas. “Je kan al aan de stijgende vastgoedprijzen in San Nicolas zien dat er wat aan de hand is”, besluit Oduber.

Door Ariën Rasmijn