Eilandsraadlid Robby Beukenboom

Eilandsraadlid Robby Beukenboom

KRALENDIJK – Het onderwerp referendum zorgt voor spanning binnen politiek Bonaire. Een nipte meerderheid in de eilandsraad wil een referendum vóór de verkiezingen op 18 maart. Gedeputeerde Edsel Winklaar: “Het is een issue, dat op politiek niveau opgepakt moet worden.”

Van de coalitiepartijen (UPB en Frakshon Santana) heeft alleen Frakshon Santana aangegeven dit te willen. De UPB heeft afgelopen zaterdag een eenheidsverklaring voor onderkenning van een referendum vóór de verkiezingen niet getekend. Gedeputeerde Edsel Winklaar belast met staatkundige ontwikkelingen geeft aan niet op de hoogte te zijn van de verklaring. “Ik was er niet bij.”

Details
Fractieleider Robby Beukenboom van de democratische partij PDB hoopt dat de UPB alsnog overstag gaat, zodat de raad unaniem achter het referendum staat. “Ik wil dat we samen achter alle organisatorische details staan, zodat Bonaire tot rust komt. Dan kan de bevolking zich uitspreken over wel of geen directe band met Nederland.”

Er ligt sinds eind april een rapport op tafel over de uitvoering van het referendum. De raad is ook akkoord gegaan met de eerste begrotingswijziging om 250 duizend dollar te reserveren voor de volksraadpleging. Het College financieel toezicht (Cft) heeft het amendement al goedgekeurd.

Begroting
Volgens Winklaar moet voor het financiële traject een procedure gevolgd worden. “Het Cft heeft haar mening gegeven. Nu is het aan de Nederlandse minister om de begrotingswijziging officieel vast te stellen, zodat de begroting kan worden uitgevoerd.”

Hoewel Winklaar belast is met de staatkundige ontwikkelingen op Bonaire, laat hij zich niet uit over het onderwerp. “Ik geef daarover geen verklaring. Ik ben niet politiek gekozen als gedeputeerde; ik zit hier als een deskundige. Dat onderwerp is politiek.”

Door Belkis Osepa