Jeroen Heuvel tijdens de repetitie | foto: Sabine Hendrikse

Jeroen Heuvel tijdens de repetitie | foto: Sabine Hendrikse

WILLEMSTAD – Acteur Jeroen Heuvel speelt de hoofdrol in de reading ‘Schilden van leem’. Dit theaterstuk naar de roman van Boeli van Leeuwen wordt opgevoerd op het Boeli & Tip Festival dat aanstaande woensdag begint in Teatro Luna Blou.

 

Daar wordt naast Van Leeuwen ook de Curaçaose schrijver Tip Marugg geëerd met avonden vol toneel, zang, poëzie, dans en lezingen. Het festival is bedoeld als fundraising voor Teatro Luna Blou en wordt mede georganiseerd door de Curaçaose Kunstkring.

Pieter Hofmann in gesprek met Jeroen Heuvel

Toneelvirus
Heuvel raakte op de middelbare school besmet met het toneelvirus. In het kader van een verdrag tussen België en de toenmalige Nederlandse Antillen belandde hij op de toneelschool in Antwerpen. Daar ontwikkelde hij zich tot theatermaker. Tegenwoordig is hij leraar Papiaments, maar zijn hart klopt nog steeds voor de wereld van het theater.

Caribische schrijvers

Heuvel heeft een bijzondere belangstelling voor schrijvers uit het Caribisch gebied. Zo baseerde hij eerder al toneelvoorstellingen op boeken van onder meer Derek Walcott, Maryse Condé en Tip Marugg.

Condé en Marugg behandelen complexe identiteitsvraagstukken. Vanwaar deze fascinatie? Heuvel: “Als een gekleurde Curaçaoënaar naar Nederland gaat, heeft hij de kleur die hem onderscheidt. Als ik als blanke naar Nederland ga, denken ze: daar loopt een Nederlander. Totdat ik mijn mond opendoe, dan kunnen ze me niet plaatsen. Als mensen wat langer met me spraken, begrepen ze mijn interesses, de vragen die ik had, maar vaak ook niet. Ik denk dat ik daarom extra behoefte had om mijn Antilliaanse afkomst te onderzoeken, en te benadrukken.”

Schilden van leem

In ‘Schilden van leem’ biedt hoofdpersoon Djanklo, advocaat van beroep, gratis juridische bijstand aan de allerarmsten. Hij ziet veel ellende om zich heen en maakt ook zelf het nodige mee. Daardoor raakt hij erg verbitterd.

Heuvel vindt het jammer dat Van Leeuwen geen positiever wereldbeeld neerzet. Aan de andere kant heeft hij wel degelijk veel bewondering voor de in 2007 overleden schrijver. Heuvel vat het als volgt samen: “Ik ga iets geks zeggen: ik vind Van Leeuwen een groot schrijver, maar eigenlijk hou ik niet zo van zijn boeken.”

Door Pieter Hofmann