Gebe moet investeren in LNG technologie. Foto Today / Milton Pieters

Gebe moet investeren in LNG technologie – foto Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – 35 procent van de energie in Sint Maarten moet in 2016 afkomstig zijn van natuurlijke energiebronnen zoals zon en wind. Vier jaar later moet dit zijn gestegen tot 80 procent.

Deze ambitieuze doelstelling staat in het Nationale Energiebeleid van de ministeries van Economische Zaken en Volkshuisvesting, dat al op 24 april door de ministerraad is goedgekeurd.

De auteurs van het rapport, Erika Radjouki en Claire Hooft Graafland stellen dat de regering burgers moet gaan interesseren voor duurzame energie door het aanbieden van incentives. De regering moet het gebruik van zonneboilers en zonnepanelen bevorderen voor private en zakelijke doeleinden en investeerders uitnodigen plannen in te dienen voor commerciële zon- en windenergie projecten.

Geothermisch
Een toekomstige geothermische installatie in Saba zou 100 MW kunnen opwekken, terwijl de lokale energiebehoefte slechts 2 MW is. St. Maarten dient 25 miljoen dollar te investeren in een 60 kilometer lange zeekabel om van deze goedkope energie te kunnen profiteren. Veel bedrijven en burgers hebben al zonnepanelen geïnstalleerd. Het utiliteitsbedrijf Gebe moet de prijzen nog vaststellen voor het terugleveren van elektriciteit aan het net.

Duur
Consumenten in St. Maarten betalen $0.35 per kWh voor elektriciteit. Curaçao en de Bahama’s zijn het duurst in het Caribisch gebied met $0.42 en Suriname, dat hydro-elektrische installaties gebruikt, het goedkoopst met $0.05 tot $0.11 per kWh.

Investeren
Gebe moet 900.000 dollar investeren om haar generatoren geschikt te maken voor LNG, dat slechts een vijfde kost van wat het bedrijf betaalt voor zware diesel. In 2012 importeerde St. Maarten voor bijna 265 miljoen gulden aan zware diesel voor de energieproductie.

Door Hilbert Haar