Johan leonard bekijkt een ongeldig verklaard stembiljet - foto Today / Milton Pieters

Johan leonard bekijkt een ongeldig verklaard stembiljet – foto Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG –Johan Leonard heeft Maria Buncamper-Molanus afgetroefd in de race voor de zevende zetel van de Verenigde Volkspartij (UP) fractie in het nieuwe parlement. Het Centraal Stembureau bekeek woensdag de als ongeldig beschouwde stembiljetten in een openbare zitting, om de definitieve verkiezingsuitslag vast te stellen.

Buncamper-Molanus won vrijdag 204 stemmen, oud-politieman Johan Leonard 202, Jules James 199 en Claret Connor 198. Daarmee had Buncamper-Molanus de zevende zetel in de UP-fractie te pakken.

Tenenkrommend
Het Centraal Stembureau onderzocht alle ongeldig verklaarde stembiljetten. Tussen de eerste tien biljetten zat direct al een geldige stem voor Leonard. In een tenenkrommende zitting duurde het tot bijna kwart voor een voor de tweede geldige stem aan Leonard toeviel. Daarmee stonden beide kandidaten gelijk; bij een gelijk aantal stemmen geeft de plaatsing op de kandidatenlijst de doorslag. Leonard staat op zeven, Buncamper Molanus op 21.

Spannende uren
Leonard moest nog zes spannende uren uitzitten. Daarin gebeurde niets meer, al werd het rond drie uur nog even spannend toen een stem voor Buncamper-Molanus op tafel kwam. Die bleek echter na bestudering ongeldig te zijn.

Verdachte
Buncamper-Molanus is verdachte in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen. Silvio Matser komt wel voor de UP in het parlement. Hij moet in december voor de rechter verschijnen wegens belastingontduiking. De zetelverdeling blijft na woensdag ongewijzigd; UP 7, NA 4, DP en USp ieder 2. NA, DP en USp gaan de nieuwe regering vormen.

Door Hilbert Haar