Een eekhoorn in de tuin is een opvallend beeld op Curacao - foto: Hubert de Palm

Een eekhoorn in de tuin is een opvallend beeld op Curaçao – foto: Hubert de Palm

WILLEMSTAD – Op Curaçao krioelt het van de problematische dieren en virussen. De lionfish, de Cubaanse boomkikker, de red palm weevil, de agave weevil en chikungunya. Het zijn acute voorbeelden van dier- en virussoorten die de afgelopen jaren Curaçao hebben bereikt en zich hier hebben verspreid.

Expert op het vlak van invasieve soorten Gerard van Buurt zegt bovendien dat bewoners van de wijken Santa Catharina en in de omgeving van Fuik regelmatig rode eekhoorns zien. Boa constrictors zijn in de omgeving van Sint Joris gespot en gevangen. Op sociale media worden regelmatig foto’s gepost van vreemde dieren die in het wild of in tuinen worden gesignaleerd.

Giftige kikker
Sommige van die uitheemse diersoorten kunnen gevaarlijk zijn. De Cubaanse boomkikker heeft een licht giftige afscheiding op de huid. Dat gif kan dodelijk zijn voor honden en katten als ze de kikker opeten. Mensen krijgen branderige ogen en allergische astma aanvallen als ze het beestje aanraken.

Die kikker is de afgelopen paar jaar flink verspreid. Van Buurt zegt dat op Curaçao een melding kwam uit Barber. “In de regentijd zitten de kikkers ook in de mondi. Bij droogte worden ze de mondi uitgejaagd”, zegt Van Buurt. Er zijn naar verluidt al honden gestorven omdat ze een kikker hadden doodgebeten.

In de wijk Cas Grandi horen de mensen een waar concert van deze kikkers in de rooi. Nu het droog is zitten de reptielen in hun tuin. Ook wijken als Julianadorp, Mahaai en Mahuma zitten de kikkers. “Het is een kwestie van tijd voordat er meer meldingen uit Banda Bou komen. Ze zitten tussen de planten en zo worden de dieren overal heen vervoerd”, zegt Van Buurt.

Rapport invasieve soorten
In 2012 verscheen het rapport ‘Introduced agricultural pests, plant and animals diseases and vectors in the Dutch Caribbean’, van het onderzoeksinstituut Imares. De publicatie geeft in een ‘alarmlijst’ een indrukwekkend overzicht van de plagen die Aruba, Bonaire en Curaçao hebben bereikt en die voor landbouwproblemen, plant- en dierenziekten, parasieten en overdragers zorgen.

Voorbeelden zijn de verroaxmijt die bijen infecteert, de Aedes aegypti die het denguevirus en het chikungunyavirus overdraagt en potentieel ook gele koorts. Het rapport geeft aan dat de mug niet alleen inwoners maar ook toeristen tot last is. “Naast een gezondheidsrisico veroorzaakt de mug ook hoge zorgkosten en hoge kosten aan bestrijding door overheid en privé personen. De economische impact loopt in de miljoenen”, meldt het rapport. Het rapport waarschuwt ook voor dodelijke Afrikaanse bijen, vuurmieren, tekensoorten die de ziekte van Lyme overbrengen maar ook verschillende andere ziekten.

Het Carmabi Marine Research Center is op zijn beurt bang voor twee potentiële marine invasieve soorten die ‘op de deur kloppen’: Didemnum perlucidum, een zogenaamde zakpijpensoort, en een zacht koraal van het geslacht Xenia. Beiden staan bekend om hun snelle voortplanting en overwoekeren koraalriffen die al verstoord zijn.

Wetgeving
De noodzaak om snel duurzame maatregelen te treffen wordt blijkbaar steeds groter, maar de nieuwe wet betreffende invasieve soorten, waarvoor begin 2013 een commissie werd opgesteld bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur, is nog altijd niet klaar of goedgekeurd.

Door Michelle da Costa Gomez