Gilbert Isabella foto Belkis Osepa

Gilbert Isabella foto Belkis Osepa

KRALENDIJK – Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella wil het gebruik van het Papiamentu wereldwijd bevorderen en bijdragen aan de correcte spelling van het Papiamentu. De Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) heeft daarom een overeenkomst gesloten met de Fundashon pa Planifikashon di Idioma (FPI) om een nieuwe Papiamentu spelling check te ontwikkelen.

 
Isabella zei dit aan het einde van een workshop voor leden van de pers op Dia di Prensa. De RCN voert een drie talen beleid en communiceert in het Nederlands, Engels en Papiamentu op Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Gilbert Isabella over de nieuwe spelling check Papiamentu

Windows
Over het algemeen is er grote behoefte naar een nieuwe versie spelling check voor het Papiamentu. De oude versie kan niet gebruikt worden voor de nieuwe versies van Windows. Isabella: “Met deze spelling check is het voor iedereen die het Papiamentu voor werk of studie gebruikt eenvoudig om de juiste spelling te controleren.”

 
De nieuwe spelling check zal zodra het op de markt is, voor een geringe vergoeding verkocht worden. Volgens Isabella gaat de opbrengst naar de FPI, die het geld zal gebruiken om het Papiamentu verder te bevorderen.

 
Door Belkis Osepa