Ex-studenten staan in de rij om vragen te stellen (foto: Elisa Koek)

Ex-studenten staan in de rij om vragen te stellen – foto: Elisa Koek)

WILLEMSTAD – Bijna vijftienhonderd ex-studenten kwamen deze week naar de bijeenkomsten van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) op Curacao. De belangrijkste uitkomst is dat er betalingsregelingen worden aangeboden aan studenten die een achterstand hebben.

 
Dit houdt in dat de afbetaling van de studieschuld drie jaar wordt stopgezet zodat de ex-student eerst de schuld bij het incassobureau kan afbetalen. Hoewel veel studenten blij zijn met de optie van een betalingsregeling, hameren zij ook op andere punten. Vooral de slechte communicatie met DUO zorgt ervoor dat zij met de handen in het haar zitten.

Een reportage door Elisa Koek


“Ik begrijp het wantrouwen van de studenten”, vertelt Marilyn Alcalá-Wallé van de gelijknamige stichting. “Maar het proces is in gang gezet. DUO kent en erkent de problemen en de overheid in Nederland heeft de eerste stap gezet.”

‘Gehoopt op grotere opkomst’
Ondanks de opkomst van vier- tot vijfhonderd man per avond, is Alcalá-Wallé enigszins teleurgesteld. “Lang niet alle studenten met een achterstand zijn gekomen. Ik hoop dat wanneer DUO hen benaderd voor de betalingsregeling, zij wel reageren. Anders houdt het op.”

Door Elisa Koek