Danitzah Jacobs

Danitzah Jacobs

HILVERSUM – “Onze gerechten vertellen onze geschiedenis.” Culinair ondernemer Danitzah Jacobs uit Breda runt multicultureel cateringbedrijf Màrsché Breda.

Haar inspiratiebron om te ondernemen zijn de vrouwen uit haar familie: “Zij zijn de pilaren van mijn vorming.”

Interview met Danitzah Jacobs uit Dichtbij Nederland

Voor Jacobs zijn vrouwen en de verschillende keukens die zij vertegenwoordigen ‘ambassadrices van diverse culturen, schoonheid, warmte en liefde’. Haar culinaire voorbeeld is haar opa die kok was. Ze denkt graag terug aan zijn recept voor piska korá (red snapper), dat hij op zaterdagochtend maakte. Zijn recept en andere familierecepten heeft Jacobs verzameld voor een kookboek waarin ook de verhalen achter de recepten verteld worden.

Double trouble
Jacobs woont sinds haar 13e in Nederland en kiest na een periode in het welzijnswerk voor het ondernemerschap. “Mijn overgrootmoeder was ook ondernemer, dus het zit in mijn bloed.” Het ondernemen is voor haar een ‘uitdaging’: “Ik ben double trouble: zwart en vrouw. Maar die dingen moet je in je voordeel gebruiken.”

Als kind op school merkt ze dat mensen geneigd zijn haar in een hokje te willen stoppen. “Dat was wennen, want op Curaçao heeft iedereen wel gemixt bloed. Dat is eigen aan de cultuur. Maar in Nederland is het: ‘Wij zijn de Nederlanders en jullie niet.’ Dat is vreemd, daar moet je je weg in zien te vinden.”

Inmiddels leert Jacobs met haar Màrsché Breda festivalbezoekers door heel Nederland kennismaken met diverse exotische keukens en de verhalen die daar achter schuilgaan.

Door Jamila Baaziz