Hans Els - foto: Belkis Osepa

Hans Els – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – “De Bonairiaanse bevolking is niet klaar voor de VVD in de verkiezingen. Het volk is anti-makamba (anti-Nederlander) en anti-VVD”, zegt Hans Els secretaris van de VVD-afdeling Bonaire. Daarom gaat de VVD Afdeling Bonaire niet naar de verkiezingen in maart 2015.

 
De VVD Afdeling Bonaire zag in mei 2013 het licht. Vanaf het begin was het de bedoeling mee te doen met de lokale verkiezingen in 2015. De VVD is de eerste Nederlandse politieke partij op Bonaire. Vorig jaar kreeg de partij een tweehonderdtal stemmen op Bonaire voor de Europese verkiezingen.

 
Indjan loko
“Bonaire is nog bezig met zichzelf. Vroeger was het eiland anti-Curaçao, want Curaçao domineerde. Nu is dat verplaatst naar Nederland. We willen alles krijgen van Nederland, maar we schoppen daarna tegen de Nederlander. De VVD Afdeling kan niet aan de landelijke VVD verantwoorden dat het volk zich gedraagt als ‘indjan loko (de gekke indiaan)”, zegt Els.

 
Els vindt ook dat de Bonaire de komende tijd veel voor de kiezen krijgt. Voor volgend jaar staat de evaluatie van de huidige status gepland en mogelijk daarvoor al een referendum.

 
Liberale partij
Er is besloten dat VVD-sympathisanten een eigen partij mogen oprichten. De naam is er al: de liberale partij Bonaire. “We hebben al schriftelijke toestemming van de Nederlandse VVD”, zegt Els. “Er zijn VVD-leden die aangeven wel aan de verkiezingen mee te willen doen, want ze zien de partij als een alternatief. Het is een nieuwe ideologie. We kunnen een groep niet beletten om aan de verkiezingen mee te doen.”

 
Door Belkis Osepa