Today election pollPHILIPSBURG – De Verenigde Volkspartij (UP) van Theo Heyliger koerst af op een grote overwinning bij de parlementsverkiezingen die aanstaande vrijdag worden gehouden. Een peiling die dagblad Today organiseerde in samenwerking met telecombedrijf UTS en waarin 944 stemmen werden uitgebracht, laat zien dat the UP kan rekenen op de steun van 55 procent van de kiezers.

De Democratische Partij is met 17 procent op grote afstand tweede, gevolgd door de Nationale Alliantie (14 procent), en de Verenigde St. Maarten Partij (USp, 9 procent), de Sociale Hervormings Partij (3 procent) en de Een St. Maarten Volk Partij (2 procent).

Today maakte voor de peiling gebruik van het Chippie-netwerk van UTS. Enkel gebruikers van Chippie-telefoons konden hierdoor een stem uitbrengen op de partij van hun voorkeur. Dubbele stemmen werden in de analyse uit het resultaat verwijderd.

Allerminst zeker

Hoewel de peiling de UP een grote voorsprong op de concurrentie geeft is het allerminst zeker dat de partij ook zo’n overweldigende meerderheid gaat behalen. Toen Today een soortgelijke peiling hield voor de verkiezingen in 2010, haalde de UP 58 procent, de NA 23 procent en de DP 11 procent. Toen de echte stemmen werden geteld, kwam de NA echter als overwinnaar uit de bus met meer dan 45 procent, en de UP moest genoegen nemen met 36 procent. De DP daarentegen deed het beter met 17 procent.

Absolute meerderheid

Indien de uitslag van de peiling overeen zou komen met de werkelijke verkiezingsuitslag dan zou de UP 8 zetels behalen – een absolute meerderheid in het 15 zetels tellende parlement – de DP 3, de NA 2 en de USp 2.

Door Hilbert Haar