Gezaghebber Edison Rijna - foto: Belkis Osepa

Gezaghebber Edison Rijna – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – De benoeming van Edison Rijna als gezaghebber van Bonaire is volgens koninklijk besluit officieel sinds 20 augustus. Zes jaar lang mag hij de scepter zwaaien als burgervader van Bonaire. Na die periode wil hij een beter Bonaire zien.

 
Rijna heeft een beetje moeite met de hoge verwachtingen die de Bonairianen hebben. Toch durft hij het aan de beroemde brugfunctie te vervullen tussen alle bestuurlijke organen op het eiland. “Als gezaghebber moet ik een hele dunne lijn bewandelen. Soms moet ik ook kunnen dansen en draaien om de balans te vinden.”

Belkis Osepa in gesprek met gezaghebber Edison Rijna

De zes maanden als waarnemend gezaghebber verliepen voor Rijna naar eigen zeggen rustig. “Na de bekendmaking dat ik de gezaghebber wordt, voelde het alsof ik in een centrifuge viel. Het werk is in een stroomversnelling geraakt.”

 
Ramp
Uitdagingen kwamen op zijn pad. Rijna vreesde als nieuwbakken waarnemend gezaghebber voor de eindverantwoordelijkheid van rampenbestrijding. En zijn zwakte is het gemis van bestuurlijke ervaringen. Het weerhield hem niet om te solliciteren op de functie. Voor de voeding van zijn bestuurlijke kwaliteiten krijgt Rijna hulp van een coach uit Nederland. “Ondanks de bestuurlijke ervaringen, heb ik een gezond boerenverstand. Ik heb mijn doorzetting als ondernemer en mijn liefde voor Bonaire en de bevolking. Het menselijk aspect, zoals een vaderfiguur zijn voor het volk, leer je niet op school.”

 
Rijna wil een rolmodel zijn voor Bonaire en vooral voor de jeugd. “Ze kunnen dit ook bereiken”, zegt hij met zekerheid. Hij vindt dat jongeren meer kansen moeten krijgen en leidersposities in moeten nemen binnen en buiten de politiek. Ook wil hij financiële en geestelijke armoede aanpakken. Daarvoor heeft hij de politiek nodig.

 
A-politiek
Rijna wil graag dat Bonaire afstapt van de traditionele politiek. “Het is niet meer van deze tijd.” Door de brugfunctie te vervullen tussen het volk, de bestuurders en de eilandsraad, wil hij verwachtingspatronen temperen of bijstellen. Hij is zich ervan bewust dat de functie van gezaghebber niet gemakkelijk is. De voormalige gezaghebber Lydia Emerencia kreeg het aan de stok met de politiek en vertrok na een motie van wantrouwen. De relatie met de politiek ziet Rijna als een dunne lijn die hij moet bewandelen, soms ook dansend. “Ik ben a-politiek. Ik behandel alle partijen naar eer en geweten gelijk.”

 
Algemeen belang
Rijna blijft benadrukken voor iedereen benaderbaar te zijn en open te staan voor goede communicatie. “Het is eigenlijk heel simpel. Als je alles binnen de kaders van de wet doet en het algemeen belang dient, dan gaat het goed. Zolang je de grenzen opzoekt, daarover heen gaat en andere belangen gaat dienen, dan wordt het een probleem.”

 
In zijn bewoordingen geeft Rijna aan niet bang te zijn weggestemd te worden door een motie van wantrouwen. “Ik heb niets te verliezen. Ik ben gekomen om het eiland beter te maken. Als ik moeilijke beslissingen moet nemen en daarna naar huis moet, dan is dat een politieke consequentie waar ik als persoon achter sta. Als een motie van wantrouwen komt, betekent dat Bonaire niet klaar is mijn kant op te gaan. Ik wil eerlijk en buiten de traditionele manier van politiek voeren staan.”

 
Door Belkis Osepa