Deze druivenplantjes moeten uiteindelijk  Sauvignon blanc opleveren - foto: Anneke Polak

Deze druivenplantjes moeten uiteindelijk Sauvignon blanc opleveren – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Bij landhuis Hato, naast het vliegveld, wordt hard gewerkt aan de eerste Curaçaose wijngaard. Druivenplantjes van een meter hoog proberen in de Curaçaose grond te aarden zodat er vanaf volgend jaar witte wijn, rosé en rode wijn van Curaçaose bodem geschonken kan worden.

 
Het initiatief komt van de familie Visscher. Zij wisten in Nederland al prijzen te behalen met hun wijnen. Hermien Visscher en haar man Marc Oldeman zijn al vroeg op het landgoed om de leguanen bij de plantjes weg te houden en om meer grond gereed te maken voor wat uiteindelijk een wijnplantage van 25 hectare moet gaan worden. “Over negen tot twaalf maanden zijn de druiven gegroeid, dan moet de wijn nog gebotteld worden, dus over anderhalf jaar is de wijn koud en kan hij geschonken worden”, hoopt Oldeman.

Een reportage door Anneke Polak

Michel van Werven ging de familie uit Twente voor. In 2010 startte hij een wijngaard van duizend plantjes, maar nog voor er druiven in konden komen, aten de leguanen alle planten op. Van Werven helpt de familie om het plan voor Curaçaose wijn te laten slagen.

 
Bed & breakfast
Landhuis Hato is nog leeg, maar moet volgend jaar gaan dienen als bed & breakfast. In vier kamers kunnen gasten blijven logeren. Lokale mensen kunnen langskomen voor wijnproeverijen en ook de toeristen moeten naar de wijnplantage gelokt worden. “Denk aan de cruisetoeristen, die een slokje kunnen proeven, en wie weet nemen ze een Curaçaos wijntje mee naar Amerika”, zegt Hermien Visscher.

Door Anneke Polak

Hermien Visscher in Landhuis Hato, wat een bed & breakfast gaat worden - foto: Anneke Polak

Hermien Visscher in Landhuis Hato, wat een bed & breakfast gaat worden – foto: Anneke Polak