De zeelui uit Oekraine en een begeleider arriveren in de rechtzaal.

De zeelui uit Oekraïne en een begeleider arriveren in de rechtzaal – foto: The Daily Herald / Althea Merkman

ORANJESTAD – Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft het asielverzoek van twee op St. Eustatius gestrande zeelui uit Oost-Oekraïne vandaag aangehouden.

 
De twee vluchtelingen uit Oekraïne arriveerden in Statia toen zij op 22 mei door de schipper van een zeiljacht op het eiland werden achtergelaten. De twee bemanningsleden verbleven een nacht op het strand, waarna zij zich de volgende dag op het politiebureau meldden.

 
Het verzoek werd door de rechter aangehouden, omdat de Nederlandse overheid nog geen besluit heeft genomen of personen met de Oekraïense nationaliteit politiek asiel in Nederland kunnen krijgen.

 
Burgeroorlog
Zij hadden twee maanden op zee doorgebracht zonder enig contact met de buitenwereld, en hadden er dan ook geen idee van dat hun vaderland in een burgeroorlog verwikkeld was geraakt. Toen zij dit vernamen, besloten de twee inwoners van Donetsk de vluchtelingenstatus aan te vragen op basis van de Geneefse Conventie. Deze conventie regelt de humanitaire opvang van burgers, krijgsgevangenen en militairen in oorlogssituaties.

 
Sinds hun aankomst op het eiland worden de twee mannen opgevangen met voedselrantsoenen van de lokale overheid. Ook krijgen zij hulp van enkele individuele eilandbewoners, die zich hun lot hebben aangetrokken.

 
“Wij zijn bijzonder dankbaar voor de steun van de bevolking op Statia, waar wij proberen een nieuw leven op te bouwen,” lieten de Oekraïners weten. “De laatste twee maanden van onzekerheid zijn niet gemakkelijk geweest, maar we zijn hoopvol dat wij binnenkort ons leven weer op de rails kunnen zetten na een moeilijke tijd.”

 
Door John van Kerkhof