PHILIPSBURG – De voorzitters van de parlementen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de commissies voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondertekenden vanmorgen twee resoluties. De belangrijkste resolutie is voor de oprichting van een onafhankelijk instituut voor het beslechten van geschillen over het Koninkrijksstatuut.

 
Een tweede resolutie dringt er bij de drie Caribische landen op aan de Raad van State om advies te vragen over de aanwijzing die de Rijksministerraad in september vorig jaar gaf aan de gouverneur van Sint Maarten. Het advies moet ook ingewonnen worden over de opdracht aan gouverneur Fredis Refunjol van Aruba.

 
Opmerkelijk
Dat de aanwijzing aan Sint Maarten in de resolutie staat is opmerkelijk, omdat de regering vorig jaar al een reactie van de Raad van State ontving. De Raad liet St. Maarten weten zich niet met de kwestie in te laten omdat het dan mogelijk betrokken zou raken bij een conflict tussen de Rijksministerraad en een van de koninkrijkslanden.

 
Gezamenlijke punten
“Wij zijn hier niet gekomen om andere landen te vragen zich met onze binnenlandse aangelegenheden te bemoeien”, zei René Herdé, voorzitter van commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van Aruba. “We zijn gekomen om punten te bespreken en voor het oprichten van een onafhankelijk instituut voor het beslechten van geschillen. Geen enkele regering kan rechter spelen over haar eigen handelen.”

 
Door Hilbert Haar