De belpaal op plantage Porto Marie - Foto: Dick Drayer

De belpaal op plantage Porto Marie, meteen rechts naast de paal François van der Hoeven – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – De gerestaureerde beltoren van de voormalige plantage van Porto Marie doet de geschiedenis herleven. Op een lage heuvel, die bekendstaat als Seru Basora staat niet alleen een beltoren, maar ook een grote magasina met aangebouwde dorsvloer. Die schuur is nog in redelijke staat en werd gebouwd door de West Indische Compagnie in 1738.

 
François van der Hoeven van de werkgroep Archeologie van stichting NAAM bracht een tiental belangstellenden naar de oude plantage om zijn enthousiasme te delen. “De belangstelling voor dit stukje nationale erfgoed van Curaçao heeft een tijdje in de verdrukking gestaan. Maar we merken, dat als je erover vertelt en publiceert, mensen weer geïnteresseerd raken.”

Een reportage door Dick Drayer

Plantagegeschiedenis
De belpaal van Seru Basora was er slecht aan toe. Bijna de gehele westzijde lag open en verschillende stenen waren er al uit gevallen. “Het was slechts een kwestie van tijd voordat de belpaal zou instorten. Nu die gerestaureerd is, kan de belpaal weer jaren mee en is hij samen met de grote magasina een mooi voorbeeld van een stukje van de plantagegeschiedenis van Curaçao”, zegt Van der Hoeven.

 
Door Dick Drayer